John Paul Jones

Faktaboks

John Paul Jones
eg. John Paul
Uttale
dʒounz
Født
6. juli 1747, Kirkcudbright, Skottland
Død
18. juli 1792, Paris

Artikkelstart

John Paul Jones var en skotsk sjøoffiser som ble kjent for sin innsats i den amerikanske kontinentale marinen under den amerikanske frihetskrigen.

Han gikk til sjøs i 13-årsalderen og tjenestegjorde i den britiske handelsflåten, hvor han fikk sin første kommisjon som skipssjef som 21-åring. I Tobago i 1773 drepte han en av lederne av et mytteri for å stoppe det, og i frykt for å ikke få en rettferdig rettssak bestemte han seg for å flykte til Amerika. Han var født John Paul, men tok der aliaset Paul Jones og ble erklært lovløs av britiske myndigheter. Under den amerikanske frihetskrigen i 1775–1783, fikk han i 1775 sin første kommando som løytnant i den kontinentale marinen og ble forfremmet til kaptein i 1776.

Han skaffet seg et rykte som leder av amerikanske flåtestyrker som drev piratvirksomhet på den britiske og irske kyst, som, om enn av liten militær betydning, både påvirket britisk politikk og skaffet han stor anseelse i Frankrike. Det siste førte til at Ludvig 16 skaffet og ga ham kommando over det berømte skipet «Bonhomme Richard», brukt under duellen med det britiske «Serapis», utenfor den kysten av Yorkshire 23. september 1779, som ga John Paul Jones sin legendariske status.

I 1788 aksepterte han et tilbud fra Katarina 2 og gikk i russisk tjeneste som kontreadmiral. Han var lovet kommandoen over hele svartehavsflåten, men fikk bare kommandoen over en skvadron. Til tross for dette vant han flere seirer over tyrkerne i Svartehavet. Han avsluttet sin tjeneste i den russiske flåte i 1789 og flyttet til Warszawa.

Han flyttet i 1790 tilbake til Paris, hvor han døde upåaktet i 1792. Han ble gravlagt på den franske stats bekostning i en blykiste fylt med alkohol, i tilfelle USA ville gjøre krav på legemet hans. Gravstedet ble fort glemt, men ble gjenoppdaget i 1905.

President Theodore Roosevelt fant John Paul Jones nyttig i sin kampanje for å bygge en større amerikansk marine og erklærte ham som den amerikanske marinens far og fikk ham hentet til USA i 1906, hvor han i 1913 til slutt ble lagt til hvile i en storslagen sarkofag ved marineakademiets kapell i Annapolis.

John Paul Jones var en dyktig taktiker, og selv om hans bedrifter ikke kan sammenlignes, har han fått en plass i amerikansk flåtetradisjon på linje med Horatio Nelson i den britiske.

Kommentarer (2)

skrev Yngve Jarslett

Har sendt inn forbedringsforslag. Han ble født i Kirkcudbright, Skottland, 6. juli 1747, og døde 18. juli 1792 i Paris.

skrev Erik Dyrhaug

Da har jeg godkjent forbedringsforslaget og lagt inn tilleggsinformasjonen. Mvh, Erik i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg