Faktaboks

Horatio Nelson
fra 1801 Viscount Nelson, hertug av Bronte
Uttale
nelsn
Født
29. september 1758, Burnham Thorpe, Norfolk, England
Død
21. oktober 1805, Slaget ved Trafalgar, Spania
Admiral Nelson
Horatio Nelson, 1898.
Av .
Horatio Nelson

Horatio Nelson i sin lugar kvelden før sjøslaget ved Trafalgar. Etter maleri av C. Lucy.

Av /NTB Scanpix ※.
Horatio Nelson
Horatio Nelson
Av .

Horatio Nelson var en britisk admiral. Han er en av Storbritannias største krigshelter, mest kjent for sin innsats under Napoleonskrigene, spesielt slaget ved Trafalgar i 1805.

Bakgrunn

Nelson var sønn av en landsbyprest. Han dro til sjøs i 1771 og ble løytnant i 1777. Heiste 1793 kommandoen på et linjeskip og sluttet seg til Middelhavsflåten. Han ble sendt til Napoli med depesjer for den britiske ambassadøren, Sir William Hamilton. Her møtte han ambassadørens hustru Emma, Lady Hamilton, og det oppstod et forhold mellom dem. Han brøt senere all forbindelse med sin hustru.

I 1794 ble Nelson såret og mistet synet på høyre øye. Han ble kommandør i 1796 og bidro i 1797 til seieren over en spansk flåte ved Kapp St. Vincent. Samme år ledet han et mislykket angrep på Santa Cruz de Tenerife og mistet høyre arm.

Napoleonskrigene

I 1798 seiret Nelson over den franske flåten ved Abukir. Slaget hadde stor strategisk betydning. Napoleons armé ble isolert i Egypt, og den britiske flåten fikk kontrollen over Middelhavet. Nelson ble utnevnt til baron av Nilen, og kongen av Napoli gjorde ham i 1799 til hertug av Bronte. I 1801 ble Nelson viseadmiral. Det samme året, under admiral Parker, førte Nelson den britiske flåten ved angrepet på København, kalt slaget på Københavns red. For sin innsats ble han Viscount Nelson.

I mai 1803 heiste Nelson sin kommando på linjeskipet «Victory» som sjef i Middelhavet. 21. oktober 1805 stod slaget ved Trafalgar, hvor Nelson med sine 28 skip slo den fransk-spanske flåte på 33 skip. Det var før dette slaget han signaliserte «England venter at hver mann gjør sin plikt». I dette slaget, som sikret britisk herredømme på havet, ble Nelson dødelig såret, men rakk å få bekreftet seieren før han døde. Hans siste ord skal ha vært: «Thank God, I have done my duty» («Takk Gud, jeg har gjort min plikt»).

Ettermæle

Lord Nelson er en av britenes største krigshelter. Han var en strategisk og taktisk begavelse, en fremragende sjømann og en human sjef. Hans monument står på Trafalgar Square i London, reist 1849, og flaggskipet Victory er bevart i Portsmouth. Nelson ble bisatt i St. Pauls katedral i 1806 med stort seremoniell. I Westminster Abbey ble det samme år satt opp en voksfigur av Nelson med hans klær og ordener for å bøte på sviktende besøk fordi folk strømmet til St. Pauls.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Sugden, John: Nelson : a dream of glory, 2004, isbn 0-224-06097-x

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg