Johann Baptist von Anzer

Faktaboks

Johann Baptist von Anzer
Uttale
ˈanzer
Født
16. mai 1851
Død
24. januar 1903

Artikkelstart

Johann Baptist von Anzer var en tysk katolsk misjonær som virket i Kina i andre halvdel av 1800-tallet. Han var tilhenger av tysk kolonialisme og så det som naturlig med tett samarbeid med sitt lands myndigheter. For von Anzer var kolonialismen et sivilisatorisk prosjekt som krevde at de folk som ble kolonisert fikk et kristent verdifundament. For ettertiden framstår han som en av de tydeligste talsmenn for at misjon og kolonimyndigheter måtte samarbeide og støtte hverandre.

Virke i Kina

Anzer ble medlem av Steylermisjonærene (SVD) i 1875 og ble presteviet samme år. I 1879 reiste han til Kina sammen med sin bror, som også var misjonær. De første årene i Kina ledet ham steylermisjonærenes seminar i Hongkong, men fra 1882 startet han som leder av misjonsarbeidet i Shandong i Kina.

I 1886 ble han utnevnt til titulær biskop. Frankrike hadde hatt en beskytterfunksjon for katolske misjonærer i Kina. Dette reagerte han på, og han fikk lagt misjonsarbeidets verdslige del under tysk beskyttelse.

Konflikt med kinesere

I 1897 ble to tyske misjonærer i ordenen, Richard Henle og Franz Xaver Nies, myrdet. De hadde etablert seg på fødestedet til Konfutse og dette var for mange kinesere en stor provokasjon. Anzer, som var på reise i Europa, fikk den tyske keiseren til å sende to krigsskip til Shandong og opprette et tysk mandatområde. Det er antatt at misjonsarbeidet i området økte motsetningen mellom den kinesiske befolkning og europeere i Kina og at dette bidro til bokseropprøret i 1900.

Arbeid

Under Anzers ledelse var det en omfattende utbygning av misjonsstasjoner, kirker og institusjoner. Han la vekt på humanitært arbeid og grunnla sykehus, gamlehjem og barnehjem. Et presteseminar ble etablert og de første kinesiske prestene ble utdannet i 1897. Virksomheten fikk støtte fra katolikker i Europa og USA.

Anzer var en autoritær leder og flere misjonsprester klagde på hans arbeid. Da han døde i 1904 var han tilbakekalt til Roma for konsultasjoner.

Anzer ble adlet i 1897 av den bayerske kongen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gründer, Horst, Christliche Mission und deutscher imperialismus: Eine politische Geschichte ihrer Beziehungen währed der Kolonialzeit (1884 – 1914) unter besonderer Berücksichtigung Afrikas und Chinas, 1932.
  • Hartwitch, Richard, Steyler Missionare in China I. Missionarische Erschlissung Südhantungs 1879 – 1903. Beiträge zu einer Geschichte, 1983, ISBN 3-87787-166-6
  • Horbach, Paul, Bischof von Anzers China-Mission in ihren Bezeihungen zur Politik: Aktenmäsige Darlegungen nach den Aussagen des Bischofs und seiner Missionare, 1901
  • Tiedemann, R. G. Germany's Asia-Pacific Empire: Colonialism and Naval Policy, 2010, Bulletin of the School of Oriental and African Studies.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg