Faktaboks

Jiří Lederer
Uttale
lˈederer
Født
15. juli 1922, Kvasiny, Tsjekkia (den gang Tsjekkoslovakia)
Død
12. oktober 1983, Birnbach, Tyskland (den gang Vest-Tyskland)

Jiří Lederer var en tsjekkisk journalist, forfatter og redaktør av reformtidsskriftet Reportér. Hans reportasjer, intervjuer og litteraturkritikk bidro til å bane veien for Prahavåren. Han satt i fengsel i 1970 og igjen fra 1972 til 1973.

Lederer var blant de første som undertegnet Charta 77 og ble straks dømt til tre års fengsel for «konspirerende forbindelse med tsjekkiske emigranter». Han ble selv tvunget til å emigrere til Vest-Tyskland i 1980.

Året før var hans lydbåndopptak av samtaler med 15 forbudte tsjekkiske forfattere blitt utgitt i Vest-Tyskland. Der utkom også en tysk oversettelse av hans bok om Jan Palach (1982, skrevet 1969). Mé Polsko (Mitt Polen) ble publisert i Vest-Tyskland i 1982, mens hans tilbakeblikk på livet i Tsjekkoslovakia, Touhy a iluze (Lengsler og illusjoner), ble utgitt i Canada i to bind (1984 og 1988). Boken om Palach utkom på originalspråket i Praha i 1990. Lederer redigerte også bøker om komikerduoen Jiří Voskovec og Jan Werich.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg