Jernbanedirektoratet

Artikkelstart

Jernbanedirektoratet er et sentralt statlig forvaltningsorgan med ansvar for utvikling og drift av jernbanen i Norge. Direktoratet er underlagt Samferdselsdepartementet og har en sentral posisjon som bestiller av vedlikehold og utbygging av infrastruktur for jernbanen og som kjøper av persontransport med tog.

Direktoratet har som den sentrale faglige rådgiveren for Samferdselsdepartementet en viktig rolle i utviklingen av norsk jernbanepolitikk, deriblant konkurranseforholdene mellom de aktørene som skal levere togdrift, slik som statseide Vy (tidligere NSB) og private selskaper. Direktoratet inngår avtaler om transportpakker med åtte til ti års varighet med slike aktører. De første avtalene ble inngått i 2019.

Et av de sentrale redskapene for å utøve direktoratets rolle er innspillene til nasjonal transportplan, som er det viktigste dokumentet for utviklingen av infrastrukturen i Norge.

Jernbanedirektoratet ble opprettet i forbindelse med jernbanereformen i 2017, som gjorde flere endringer i organiseringen av jernbanesektoren i Norge.

Direktør fra 2021 er Knut Sletta.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg