Nordlandsbanen
SJ NORD, et underselskap av svenske Statens Järnvägar, trafikkerer Nordlandsbanen.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Jernbanereformen 2017 er en politisk vedtatt reform som omfatter tiltak der driften av norske jernbanestrekninger skal legges ut på anbud. Hensikten med reformen er at den skal bidra til bedre effektivitet og ressursbruk.

Hovedinnholdet i reformen er at det åpnes for større konkurranse på det norske jernbanenettet, hvor også Vy (tidligere Norges Statsbaner, NSB) må være med og konkurrere. NSB har i mer enn 150 år vært dominerende og toneangivende i norsk jernbanedrift.

Bakgrunn

Flytoget
I 2003 ble Flytoget AS skilt ut fra NSB med oppdrag å kjøre høyhastighetstog på strekningen Oslo lufthavn-Drammen.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Hovedbanen var delvis privatbane frem til 1926 da den ble ren statsbane i NSB-systemet, og det samme gjaldt Valdresbanen som ble overtatt av NSB i 1937. Også Norsk Hydros Rjukanbanen hadde passasjertrafikk. Per 2017 var det to baner med passasjertrafikk utenfor NSB: Gardermobanen med flytoget og Gjøvikbanen.

Som en forsøksordning ble Gjøvikbanen lagt ut på anbud i 2006, og her vant NSB anbudet slik at banen, NSB Gjøvikbanen, er en egen fristilt enhet under NSB. I tillegg til disse er det flere jernbaneselskaper som driver godstransport på banenettet.

Følger

Bergensbanen
Etter konkurranseutsetting av togdriften er Bergensbanen den eneste av de lengre regiontogstrekningene som trafikkeres av et norsk selskap, Vy.
Av /Bahnbilder.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Etter innføring av reformen vil flere togselskaper kunne få adgang til å drive persontrafikk etter konkurranse om trafikkavtaler, og det vil også bli konkurranse om å få drive vedlikehold av tog og infrastruktur. Flere aktører skal etter planen resultere i et togtilbud bedre tilpasset de reisendes ønsker, og det er ikke bare konkurranse om pris som avgjør hvem som får konsesjon for togdrift.

For å organisere fremtidens jernbanedrift er det opprettet to nye enheter som er operative fra januar 2017: Jernbanedirektoratet og Bane NOR. Direktoratet er et forvaltningsorgan under Samferdselsdepartementet, og skal drive strategisk utvikling av et samlet transporttilbud. Sentralt her er tildelingen av konsesjoner for togtrafikken. Bane NOR er eid av Samferdselsdepartementet og erstatter det tidligere Jernbaneverket. Oppgavene er forvaltning, drift og vedlikehold av eksisterende, og planlegging og utbygging av ny infrastruktur. Selskapet ROM Eiendom ble overtatt fra NSB AS 1. mai 2017.

1. april 2017 ble det opprettet tre nye selskaper: Norske tog AS, som skal eie alle togsettene, Entur AS og Mantena AS.

  • Norske togs oppgave er å sikre lik tilgang til persontogmateriell for operatørene, og å sørge for anskaffelse og forvaltning av nytt materiell basert på fremtidige behov.
  • Entur AS skal ivareta de reisendes behov for å ha en nasjonal salgskanal for kjøp av togbilletter.
  • Mantena AS skal tilby vedlikeholds- og verkstedtjenester for skinnegående materiell, og drives i et marked åpent for konkurranse.

Stiftelsen av disse tre selskapene betyr ikke opprettelse av tre nye enheter, men at deler av NSBs virksomheter flyttes og blir direkte eid av Samferdselsdepartementet.

I 2018 ble det utlyst konkurranse om drift på en del av de norske jernbanestrekningene der Trafikkpakke 1 Sør med Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen var den første. Trafikkpakke 2 Nord omfatter Dovrebanen, Raumabanen, Rørosbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen, Nordlandsbanen og Saltenpendelen, mens Trafikkpakke 3 Vest omfatter Bergensbanen, Vossebanen og lokaltrafikken Arna-Bergen. De to gjenværende trafikkpakkene som omfatter Inter-City og lokaltrafikken på Østlandet var ment å skulle bli tildelt i 2021, men er etter regjeringsskiftet i 2021 foreløpig kansellert.

I sterk konkurranse med NSB og SJ AB (Statens Järnväger i Sverige) ble Trafikkpakke Sør vunnet av selskapet Go-Ahead Nordic som har utgangspunkt i Storbritannia. De startet trafikken desember 2019. Sommeren 2019 ble Trafikkpakke 2 Nord vunnet av SJ AB i konkurranse med NSB/Vy, med start i 2020. I desember 2019 ble Vy vinner av trafikken på Bergensbanen, og slo ut SJ AB og Arriva, eid av tyske Deutsche Bahn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg