James Turrell

Faktaboks

James Turrell
Født
6. juni 1947
James Turrell ved åpningen av jernbanestasjonen i Zug i Sveits i 2003, hvor han hadde laget lyskunsten.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

James Turrell er en amerikansk kunstner som arbeider med monumentale installasjoner og lys. Han knyttes til Light and Space-bevegelsen som oppstod på 1960-tallet, og som betegnes ut ifra sin nytenkende måte å benytte lys og rom som kunstneriske medier. Turrell har også en bachelorgrad i psykologi og bruker lysfenomener for å utforske persepsjon. Han er særlig kjent for verkseriene Ganzfeld og Skyspace hvor kunstig lys benyttes for å skape illusjoner og endre romforståelse. I tillegg er det monumentale Roden Crater Project viktig i Turrells kunstnerskap. Dette er et prosjekt som har pågått siden tidlig 1970-tallet.

Bakgrunn

Oppveksten i Los Angeles i California har hatt en vesentlig innflytelse på Turrells kunstneriske virke. Begge foreldrene var kvekere og del av et trossamfunn som legger vekt på «det indre lys». Turrell trekker ofte frem kvekernes fokus på individuelle opplevelser samt betydningen av lys som et spirituelt medium når han omtaler verkene sine. Som 16-åring skaffet Turrell flysertifikatet og utviklet en dyp fascinasjonen for lyset på himmelen. Flere hundre flygninger over Arizona-ørkenen ble etterhvert forstudium til det ambisiøse Roden Crater Project.

Psykologi og kunst

I 1965 tok Turrell bachelor i psykologi ved Pomona College. Han gikk imidlertid videre med kunst ved University of California i 1966 og oppnådde master i kunst ved Claremont Graduate School i 1973.

Mange av kunstnerne som har hatt en vesentlig rolle i Light and Space-strømningen, deltok i «Art and Technology»-programmet som ble opprettet ved Los Angeles County Museum i 1967. Misjonen var å skape varige samarbeid mellom vitenskapsfolk og kunstnere, ut ifra en overordnet visjon om å minke gapet mellom de humanistiske og naturvitenskapelige disiplinene. A&T-programmet gav Turrell muligheten til å eksperimentere med sin tosidige kompetanse.

Perceptual Cell-serien fra 1990-tallet er et eksempel som viser hvordan han kombinerer kunst og psykologi. Disse verkene ble konstruert som små rom, gjerne med plass til én person. I enkelte versjoner lå betrakteren på en benk, noe som gjorde at persepsjonscellen kunne minne om en MR-maskin. Andre varianter hadde en vertikal orientering. Inni rommet fokuserte tilskueren på et farget lys som dannet et uniformt felt. Etterhvert ville betrakteren oppleve at tid og rom virket abstrakt. I andre verk finner Turrell nye måter å benytte lys og rom for å manipulere persepsjonen.

Ganzfeld og Skyspace

Ganzfeld er et tysk begrep og kan oversettes direkte til «hele feltet». Ganzfeld-effekten hentyder til et synsbedrag som oppstår hos personer som eksponeres for et flatt og monokromt visuelt felt over lengre tid. I kunstverkene til Turrell benyttes fenomenet for å vise hvordan lys kan endre erfaringen av rom. Ganzfeld-verkene er utformet som såkalte lysrom hvor veggene har en jevn belysning. De er minimalistiske i den forstand at de har enkle arkitektoniske elementer, men gjerne ingen objekter. Uniform belysning kombinert med mangelen på blikkfang i rommet endrer betrakterens erfaring av omgivelsene. Skiftende dybdesyn og milde hallusinasjoner er blant de vanligste effektene. Betraktere kan oppleve å se former eller lysavtrykk på veggflatene som kompensasjon for tomheten.

Skyspace-serien, på sin side, spiller på fargekontraster for å skape effekter. I disse rommene er en bit av taket fjernet, og utsnittet av himmelen er verkets fokus. I enkelte versjoner sitter betrakterne på benker langs veggene og ser opp på utsnittet. Over tid vil oppfatningen av himmelens farge endre seg i henhold til taket og veggene. Et av Turrells Skyspaces befinner seg på kvekerhuset, Chestnut Hill Friends Meeting, i Philadelphia. Her tar verket form som et rektangulært utsnitt midt i taket – en direkte linje til himmelen som skal åpne opp for meditasjon og refleksjon.

Turrells kunstnerskap inkluderer temporære såvel som stedsspesifikke verker. I 2013 laget Turrell to permanente installasjoner i Ekebergparkens gamle vannreservoar. Ganzfeld: Double Vision befinner seg ved inngangen. I dette lysrommet kan betrakteren velge om de vil bevege seg rundt eller sette seg på en kant ved endeveggene. I neste rom ligger Skyspace: The Color Beneath – et sirkulært rom med tilsvarende sirkulært utsnitt i taket og belyste vegger. Verket betraktes enten ved soloppgang eller -nedgang, hvor spillet av lys og farger skifter kontinuerlig.

Roden Crater Project

Turrells mest omfattende kunstprosjekt er Roden Crater Project. Prosjektet går ut på å konstruere observatorier for diverse himmelfenomener. Målet er å installere 21 ulike «Skyspaces» i den utdødde vulkanen, Roden Crater, som befinner seg i Sedona i Arizona. Krateret er 164,5 meter høyt og har en diameter på 243,9. De spesialiserte rommene vil ligge i vulkanens indre, samtidig som stedets topografi i stor grad skal bevares.

Turrell startet planleggingen av det monumentale prosjektet allerede i 1972. Fra 1974 til 1975 bega kunstneren seg ut på hundrevis av flygninger for å finne en passende lokasjon. En stor del av forarbeidet har dreid seg om å beregne de ulike himmellegemenes bevegelse i forhold til kraterets plassering. Til tross for at prosjektet ble estimert til å stå ferdig innen slutten av 1980-tallet, er det foreløpig kun første del av prosjektet som er fullført. Det innebære at seks av de 21 rommene stod ferdig i 2017. Problemer med finansiering har vært en viktig årsak til at arbeidet tidvis har stoppet opp.

Hovedverker

Verk År Type
Afrum (White) 1966 Lysinstallasjon
Decker 1967 Lysinstallasjon
Tollyn Red 1968 Lysinstallasjon
Rondo Blue 1969 Lysinstallasjon
Afrum II Green 1970 Lysinstallasjon
Raethro II Blue 1971 Lysinstallasjon
Lunette 1974 Himmelrom
City of Arhirit 1976 Ganzfeld
Roden Crater 1977 Monumentalverk
Meeting 1980 Himmelrom
Rayzor 1982 Lysinstallasjon
Hover 1983 Lysinstallasjon
Selene 1984 Lysinstallasjon
Severe Clear 1985 Performance
Mapping Spaces 1987 Trykk
Atlantic Charge 1988 Lysinstallasjon
Alien Exam 1989 Persepsjonscelle
Daygo 1990 Lysinstallasjon
Last Breath 1991 Lysinstallasjon
Deuce Coup 1992 Lysinstallasjon
Gasworks 1993 Persepsjonscelle
Key Lime 1993 Wedgework
Celestial Vault 1996 Monumentalverk
Massed Light 1997 Lysinstallasjon
Wide Out 1998 Ganzfeld
The Light Inside 1999 Lysinstallasjon
One Accord 2000 Himmelrom
Mongo the Planet 2001 Lysinstallasjon
Milkrun III 2002 Lysinstallasjon
Boullee's Eye 2003 Monumentalverk
Ship of State 2004 Lysinstallasjon
Tight End 2005 Himmelrom
Gathered Light 2006 Skulptur og lysinstallasjon
Dividing the Light 2007 Himmelrom
Light Raiment II 2008 Lysinstallasjon
Bridget's Bardo 2009 Ganzfeld
Within Without 2010 Monumentalverk
Above-Between-Below 2011 Himmelrom
Concert + Intervention 2012 Performance
Double Vision 2013 Ganzfeld

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur:

  • Butterfield, Jan, The Art of Light and Space, New York: Abeville Press Publisher, 1993.
  • Sinnreich, Ursula, Geometrie des Lichts/Geometry of Light, Unna: Hatje Cantz, 2009.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg