Jakobstad

Jakobstad er en bykommune i Finland, i landskapet Österbotten (finsk: Pohjanmaa), ved Bottenviken, 80 kilometer nordøst for Vasa. Kommunen har et landareal på 88 kvadratkilometer, 19 437 innbyggere i 2015 og er tospråklig. 56 prosent av innbyggerne er svenskspråklige og 36 prosent finsk.

Faktaboks

Også kjent som

Finsk: Pietarsaari

Historie

Jakobstad ble grunnlagt 1652 av Ebba Brahe, og er oppkalt etter hennes mann Jacob de la Gardie. Byen ble nedbrent i 1714 under den store nordiske krig, og i 1835 brant den igjen ned under en voldsom brann. Bydelen Amerikastan er den eneste som ikke brant ned. Etter denne brannen ble byen igjen bygget opp etter et regelmessig rutenettsystem. Bydelen Skata er en godt bevart og fargerik trehusbebyggelse med trange gater fra tidlig på 1800-tallet.

Finlands eldste tobakksfabrikk Strengbergs tobaksfabrik ble grunnlagt her i 1762 og nedlagt i 1998. Jakobstad var dikteren Johan Ludvig Runebergs (1804-1877) fødeby; hans jakt- og fiskehytte er i dag museum og en av byens eldste severdigheter.

Næringsliv

Tradisjonelt har Jacobstad vært en sjøfartsby med verft og viktig havn. Uthavnen Alholmen (finsk: Leppäluoto) ligger fire kilometer nord for byen og har betydelig tømmereksport. Skipsredernes motstand mot jernbanen på slutten av 1800-tallet resulterte i at jernbanen mellom Helsingfors og Uleåborg ble trukket inn i landet slik at Jakobstad ble liggende i utkanten. Byen hadde ferjeforbindelse til Skellefteå i Sverige, men da Finland gikk inn i EU ble det slutt på taxfreehandelen som hadde vært viktig for driften.

I dag består næringslivet blant annet av skogs-, metall-, næringsmiddel- og plastindustri, og fortsatt finnes det båtbyggertradisjoner i høyteknologiske bedrifter. Sammen med Karlebyområdet danner Jakobstad et samlet arbeidsmarked med over 100 000 innbyggere og mer enn 6000 bedrifter.

Åbo Akademis institution för barnpedagogik er Finlands eneste svenskspråklige førskolelærerutdanning.

Turisme

Skolparken, som kalles Jakobstads grønne hjerte er en av de største botaniske hagene i landet. En annen oase er Aspegrens trädgård som ble anlagt på 1760-tallet av prosten Gabriel Aspegren og der prestegården fra 1700-tallet er en del av miljøet. I byen finnes to kirker; en trekirke oppført i 1731 og en steinkirke fra 1400-tallet. I bebyggelsen skiller det 58 meter høye vanntårnet seg ut, bygget i 1928. Det arktiske museet Nanoq og galeasen Jacobstads Wapen er andre populære turistmål.

Jakobstad er vennskapskommune med Asker.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg