Karleby er en bykommune i Finland, Västra Finlands län (finsk: Länsi-Suomi lääni), landskapet Mellersta Österbotten (finsk: Keski-Pohjanmaa), ved Bottenviken, omlag 130 kilometer nordøst for Vasa. Karleby har 47 517 innbyggere i 2015 og et areal på 2730 km2. Kommunen er tospråklig, 84 prosent av befolkningen er finsktalende og 13 prosent er svensktalende.

Byen ble grunnlagt i 1620, under navnet Gamlakarleby, av Gustav 2. Adolf. Den var opprinnelig en handels- og sjøfartsby, men på 1900-tallet satte industrien i vesentlig grad sitt preg på byens næringsliv og skapte betydelig befolkningsvekst. Gamlakarleby hadde 2466 innbyggere i 1900. Navnet ble endret i 1977 etter sammenslutning av de tidligere kommunene Karleby og Gamlakarleby, og fra 2009 ble kommunen slått sammen med kommunene Kelviå, Lochteå og Ullava.

Karleby har fergeforbindelse med Skelleftehamn i Sverige. I Yxpila (finsk Ykspihlaja) ligger en av Finlands største uthavner med blant annet betydelig trelasteksport og oljeimport. Øvrig næringsliv er sagbruk og trevareindustri, tekstil- og bekledningsproduksjon (lærvarer), kjemisk industri (svovelsyre), smelteverk (sink) og verkstedindustri.

Karleby er vennskapskommune med Averøy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.