Karleby er en bykommune i Finland, Västra Finlands län (finsk: Länsi-Suomi lääni), landskapet Mellersta Österbotten (finsk: Keski-Pohjanmaa), ved Bottenviken, omlag 130 kilometer nordøst for Vasa. Karleby har 47 517 innbyggere i 2015 og et areal på 2730 km2. Kommunen er tospråklig, og 84 prosent er finsktalende og 13 prosent er svensktalende.

Byen ble grunnlagt i 1620, under navnet Gamlakarleby, av Gustav 2. Adolf. Den var opprinnelig en handels- og sjøfartsby, men på 1900-tallet satte industrien i vesentlig grad sitt preg på byens næringsliv og skapte betydelig befolkningsvekst (Gamlakarleby hadde 2466 innbyggere i 1900). Navnet ble endret i 1977 etter sammenslutning av de tidligere kommunene Karleby og Gamlakarleby, og fra 2009 ble kommunen slått sammen med kommunene Kelviå, Lochteå og Ullava.

Karleby har fergeforbindelse med Skelleftehamn i Sverige. I Yxpila (finsk Ykspihlaja) ligger en av Finlands største uthavner med blant annet betydelig trelasteksport og oljeimport. Øvrig næringsliv er sagbruk og trevareindustri; tekstil- og bekledningsproduksjon (lærvarer), kjemisk industri (svovelsyre), smelteverk (sink) og verkstedindustri.

Karleby er vennskapskommune med Averøy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.