János Ferencsik

Faktaboks

János Ferencsik
Uttale
fˈæræntʃik
Født
18. januar 1907, Budapest, Ungarn (dav. Østerrike-Ungarn)
Død
12. juni 1984, Budapest, Ungarn

Artikkelstart

János Ferencsik, ungarsk dirigent, var en av de ledende dirigentene i sin generasjon og en ettertraktet dirigent ved flere av de største operahusene.

Bakgrunn og læretid

Ferencsik var født og oppvokst i Budapest og fikk lære fiolinspill fra tidlig alder. Han var elev ved musikkonservatoriet i Budapest med fiolinen som instrument.

Som 20-åring ble Ferencsik repetitør ved operaen i Budapest, og her fikk han etter hvert lede forestillinger.

Karriere

Ferencsik arbeidet som repetitør ved Wagner-festspillene i Bayreuth i 1930 og 1931, hvor han assisterte Arturo Toscanini. Møtet med Toscanini ble en viktig inspirasjon. Han fikk også råd av Bruno Walter, Felix Weingartner og Wilhelm Furtwängler.

Fra midten av 1930-tallet var Ferencsik fast dirigent ved operaen i Budapest, og på slutten av 1930-tallet ble han en av de fremste dirigentene i Ungarn. Han knyttet vennskap med Ungarns ledende komponister, blant andre Béla Bartók og Zoltán Kodály. Han ledet avskjedskonserten for Bartók og hans kone Ditta Pásztory da de utvandret til USA i 1940.

Fra 1945 var han førstedirigent ved Ungarns nasjonalorkester og førstekapellmester ved operaen. Sistnevnte stilling beholdt han til 1974 og ledet et stort antall operaer, både fra kjernerepertoaret og mindre spilte verker.

Ferencsik begynte å gjeste i Østerrike og Tyskland i 1937, og i 1948 innledet han et langvarig engasjement ved Wiener Staatsoper som da holdt til i Theater an der Wien. Her ledet han kjernerepertoar av Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Wagner og Giuseppe Verdi, men også sjeldnere operaer som Boris Godunov av Modest Musorgskij.

Fernecsik gjestet også i USA. Han var gjestedirigent ved Los Angeles-filharmonien fra 1962 og ledet forestillinger ved operaen i San Francisco 1962–1979.

Innspillinger

Ferencsik gjorde innspillinger for det statlige ungarske selskapet Hungaroton. Blant disse er kritikerroste innspillinger av samtlige av Ludwig van Beethovens symfonier, foruten musikk av Joseph Haydn og Franz Liszt.

Ferencsik ledet en av de første innspillingene av operaen Ridder Blåskjeggs borg av Béla Bartók.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg