Faktaboks

Iris Wolff
Født
28. juli 1977, Hermannstadt/Sibiu (Romania)
Iris Wolff (2020)
Iris Wolff (2020)

Iris Wolff er en tyskspråklig forfatter. Wolff har skrevet en rekke romaner hvor handlingen utspiller seg i den tyskspråklige minoriteten i Romania, hvor hun selv ble født. Hennes til nå mest kjente roman er Die Unschärfe der Welt (2020).

Biografi

Iris Wolff tilbrakte barndommen i Hermannstadt (Sibiu) og i Banat; familien tilhørte den tyskspråklige minoriteten i Romania. I 1985 emigrerte familien til Vest-Tyskland. Fra 1997 til 2003 studerte Wolff germanistikk, religionsvitenskap, grafikk og maleri ved Universitetet i Marburg an der Lahn. Etter studiene arbeidet hun blant annet på det tyske litteraturarkivet i Marbach før hun etablerte seg som forfatter på heltid.

Forfatterskap

Sentralt i forfatterskapet står skjebnen til den tyskspråklige minoriteten i Romania. Handlingen i Wolffs tekster er lagt til historiske vendepunkt i regionens historie, blant annet august 1944, da Romania byttet side i andre verdenskrig, og den kommunistiske maktovertakelsen etter 1945 som innebar at store deler av den tyskspråklige minoriteten ble deportert til Sovjetunionen hvor de måtte tilbringe flere år i arbeidsleire. Et annet kapittel hun behandler i sine romaner og fortellinger er den økende utvandringen fra Romania til Vest-Tyskland på 1980-tallet. Gjennom sine familieromaner tematiserer Wolff både hvordan den politiske utviklingen påvirket den tyskspråklige minoriteten og hvordan den omfattende utvandringen på 1980-tallet fortsatt preger denne befolkningen, både de som ble igjen i Siebenbürgen og Banat og de som slo seg ned i Vest-Tyskland. Selv om handlingen er tydelig kontekstualisert både kronologisk og geografisk, skriver ikke Wolff politisk litteratur, men tematiserer hvordan enkeltmennesket påvirkes og utvikler seg foran et historisk bakteppe.

Halber Stein

Debuten Halber Stein (2012) handler om en ung kvinne som kommer tilbake til Romania for første gang etter hun og familien utvandret på 1980-tallet. Handlingen utspiller seg i forfatterens samtid, og gir et innblikk ikke bare i historiske forhold, men også i hvilke utfordringer emigrantene møtte i Vest-Tyskland. Her tematiseres en identitetsprosess som er preget av rotløshet og hjemlengsel etter det stedet og de tradisjonene hovedpersonen måtte forlate som liten.

Leuchtende Schatten

I Leuchtende Schatten (2015) er handlingen lagt til Hermannstadt (Sibiu) i tidsrommet 1943-1945 og forteller et viktig og vanskelig kapittel i historien til de såkalte «Siebenbürger Sachsen», den tyske minoriteten i Siebenbürgen. I sentrum står de følgene etter andre verdenskrig, Romanias skifte av side av side (fra tysk side til de allierte) i august 1944 og den kommunistiske maktovertakelsen i kjølvannet av krigens slutt.

So tun, als ob es regnet

I So tun, als ob es regnet (2017, tittelen er en oversettelse av det rumenske uttrykket «se face ca ploua» (å late som det regner), med undertittelen «en roman i fire fortellinger», utvikles et historisk panorama fra første verdenskrig til forfatterens samtid gjennom fire fortellinger fortalt fra fire ulike perspektiver og generasjoner.

Die Unschärfe der Welt

Det flerstemmige fortellerperspektivet videreutvikler forfatteren i Die Unschärfe der Welt (2020). I sentrum for denne romanen står ekteparet Hannes og Florentine med sønnen Samuel. De bor i en liten landsby i Banat i nærheten av den ungarske grensa, hvor Hannes er prest, hvor flere minoriteter lever side om side og hvor det hemmelige politiet, Securitate, har et hardt grep om befolkningen. Gjennom tilbakeblikk til det rumenske monarkiet og en handling som strekker seg fram til både revolusjonen i 1989 og kommunistregimes sammenbrudd både i Romania og DDR (Øst-Tyskland), tematiserer romanen hvordan storpolitikken påvirker det enkelte menneske og dets utvikling.

Utmerkelser

Iris Wolff har fått en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet

  • Ernst Habermann-prisen (2014)
  • Otto Stoessl-prisen (2018)
  • Litteraturprisen ALPHA (2018)
  • Marieluise Fleißer-prisen (2019)
  • Marie Luise Kaschnitz-prisen (2021)
  • Den evangeliske bokprisen (2021)
  • LiteraTOUR Nord-prisen (2021)
  • Solothurns litteraturpris (2021)
  • Eichendorff-prisen (2021)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg