Internasjonalt samisk filminstitutt

Offisiell logo for ISFI.
.

ISFI-direktør Anne Lajla Utsi.

Artikkelstart

Internasjonalt Samisk Filminstitutt er et institutt hvis hovedformål er å støtte og finansiere samiske filmskapere, produsenter og distributører av samisk film med samisk språk.

Faktaboks

Også kjent som
På samisk Internášunála Sámi Filbmainstituhtta. Forkortet ISFI.

ISFI ble etablert i Kautokeino i 2007 under navnet Internasjonalt samisk filmsenter AS. Etter en reorganisering i 2014, hvor de fikk nasjonal status, ble navnet endret fra senter til institutt. Direktør er Anne Lajla Utsi.

Instituttets formål

ISFI har som mål å bidra med kunnskapsutvikling og økonomisk støtte til samiske aktører som ønsker å utvikle, produsere og distribuere samisk film med samisk språk. Instituttet skal i tillegg fremme internasjonalt samarbeid og samproduksjoner med andre urbefolkningers filmskapere og organisasjoner.

Arbeidet omfatter alle profesjonelle filmarbeidere med samisk opphav i både Norge, Sverige, Finland og Russland. Prosjekter som mottar støtte skal fortrinnsvis være filmer med samisk språk og tale.

Statlig støtte

Fra 2019 mottar ISFI årlig cirka 6,3 millioner kroner fra den norske stat til samiske filmformål. Et av arbeidsmålene for ISFI frem mot 2020, er å hvert år bidra til å utvikle og produsere minst en TV-serie eller spillefilm, fire dokumentarfilmer, fire kortfilmer og minst to filmer for barn og ungdom.

Strømming av film

Den kritikerroste spillefilmen Sameblod (2016) og dokumentarfilmen Kaisa's enchanted forest (2016) er to av prosjektene som har blitt realisert med støtte fra ISFI. I 2018 utviklet og lanserte instituttet Sapmifilm, verdens første samiske strømmetjeneste av film på nett, hvor alle de samiske filmene kan strømmes i Norge, Sverige og Finland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg