Faktaboks

Inger Lise Belsvik
Født
19. mars 1961, Sandnes
Inger Lise Belsvik, foto
Inger Lise Belsvik, forfatterfotografi, Samlaget.
Av /Samlaget.

Inger Lise Belsvik er en norsk illustratør, grafiker og barnebokforfatter som er særlig kjent for sine lekne og uttrykksfulle illustrasjoner i en mengde barnebøker. Belsvik har mottatt en rekke betydningsfulle priser og utmerkelser for sitt arbeid. Hun bor og arbeider i Bryne.

Utdanning

Hun ble utdannet ved grafisk formgiverlinje i Stavanger fra 1982 til 1985. Deretter studerte hun illustrasjon ved Kingston University i England (1990–1991) og grafisk design ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (1991–1992). Senere tok hun forfatterutdanning for barne-og ungdomslitteratur ved Norsk barnebokinstitutt i 2006–2007.

Barnebokillustrasjon

Inger Lise Belsvik står både for tekst og illustrasjoner i barneboka Spring, hesten, spring, utgitt på Samlaget 2010.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Inger Lise Belsvik har gjennom sin karriere illustrert mer enn tretti bøker, hovedsakelig barnebøker. De fleste av disse er bildebøker og barneromaner, men blant titlene finner vi også diktsamlinger, fagbøker og kristen litteratur. Hun har blant annet illustrert Min egen kirkebok (1996) av Dagny Holm og flere nyutgivelser av kjente norske forfatteres barnedikt.

I diktboka Småsporven, som ble gitt ut på Det Norske Samlaget i 2001, klarer Belsvik å gi aktualitet til Arne Garborgs kjente dikt fra 1895 med sine stemningsfulle og barnevennlige illustrasjoner. Eg sette brillene på min katt med dikt av av Halldis Moren Vesaas og Tarjei Vesaas er en annen diktsamling hun har satt sitt kunstneriske preg på.

Publikasjoner

I 2010 debuterte hun som barnebokforfatter med boka Spring, hesten spring, der hun selv står for både tekst og bilder i drømmende, eventyraktig stil. Bøkene Liten som en rosin (2003) av Lise Männikkö, Dei blå revane (2003) av Mary Bente Bringslid og Jenta med heilt jamne, mjuke augebryn (2008) av Bjørn Sortland er eksempler på hennes samarbeid med andre forfattere. Sistnevnte er en barnebok for blinde der illustrasjonene er til å ta og føle på.

Priser

For illustrasjonene i den kritikerroste barneboka Ikkje gløym å klappe katten av Rønnaug Kleiva, mottok Inger Lise Belsvik Illustrasjonsprisen for 1997.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hun har mottatt en rekke priser, blant annet flere utmerkelser og gull to ganger i Årets vakreste bøker (1997 og 2005). For illustrasjonene i den kritikerroste barneboka Ikkje gløym å klappe katten av Rønnaug Kleiva mottok hun Illustrasjonsprisen for 1997. Denne prisen fikk hun også i 2004 for illustrasjonene til barneboka Kort til en engel av Geirdis Bjørlo.

Leken stil

Bildeuttrykket hennes er lekent og naivistisk, men samtidig med psykologisk dybde og følsomhet. Hun tar i bruk teknikker som maleri, tegning, blandingsteknikker og grafikk. Mange av illustrasjonene er utført som linoleumssnitt, noe som passer hennes enkle og formsikre stil. Fargebruken er gjerne livlig, men alltid harmonisk.

Belsvik har deltatt på flere utstillinger med bildene sine, på biblioteker og i gallerier. I 2007 stilte hun ut under Dei Nynorske Festspela i Ørsta.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg