Claire Brétecher

Faktaboks

Claire Brétecher
Uttale
bretəʃˈe
Født
17. april 1940, Nantes, Frankrike
Død
10. februar 2020, Paris
Pax ga ut «De frustrerte» i to bind i 1981-82.
Av .

Artikkelstart

Claire Brétecher var en fransk tegneserieskaper, som laget ordrike, sterkt karikerte serier hvor hun gjorde narr av frasemakeri og hul intellektualitet.

Bakgrunn

Brétecher startet karrieren innenfor tradisjonelle franske forlag, med å lage føljetonger i populære blader som Tintin, Spirou og Pilote. Hennes Cellulite (1969), om en særegen og smågretten prinsesse, ble blant annet svær populær.

I 1972 startet hun bladet L'Écho des savanes med kollegaene Mandryka og Gotlib, fordi de var frustrert av begrensningene i bransjen. Her fikk de lage serier for et voksent publikum.

Hovedverk

Brétecher er mest kjent for Les Frustrés (1975–1980, norsk oversettelse De frustrerte). Serien om tenåringsjenta Agrippine (1981–2009) kritiserer det parisiske borgerskapet.

Hennes serier kan leses som et oppgjør med «68-generasjonens» radikale, akademiske holdning til tilværelsen, men hun vant ikke desto mindre stor popularitet nettopp innenfor denne lesergruppen.

Hun skrev også teater, illustrerte avisartikler og malte, og ble i 1975 den første kvinnen som mottok pris for beste manusforfatter ved tegneseriefestivalen i Angoulême, der hun også ble den første mottager av festivalens hederspris i 1982.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg