Hywind Tampen er et flytende vindkraftverk i Tampen-området i Nordsjøen, som startet produksjon i november 2022. Vindparken er Norges første og foreløpig verdens største flytende havvindpark.

Prosjektet ble godkjent av myndighetene i april 2020. Prosjektet består av elleve flytende vindmøller med en samlet kapasitet på 88 megawatt. Årsproduksjonen er antatt å ligge på 384 GWh. Dette vil kunne dekke 35 prosent av det årlige energibehovet for de fem plattformene i området; Gullfaks A, B og C samt Snorre A og B.

Offisiell åpning av vindparken fant sted om bord på Gullfaks C-plattformen 23. august 2023, med kronprins Haakon og statsminister Jonas Gahr Støre som gjester.

Økonomi

Prosjektet var planlagt å skulle koste fem milliarder kroner, mens den endelige prislappen endte på 7,4 milliarder. I 2019 bevilget det statlige foretaket Enova 2,3 milliarder kroner til prosjektet. Næringslivets NOx-fond støttet prosjektet med 566 millioner kroner.

Historikk

Hywind-konseptet for flytende vindmøller ble utviklet av Norsk Hydro, og ble videreutviklet da Norsk Hydros olje- og gassdivisjon ble slått sammen med Statoil, nå Equinor. Høsten 2009 ble det satt opp en pilot-vindmølle sørvest for Karmøy i Rogaland, som da var den første flytende vindturbin. I oktober 2017 åpnet verdens første flytende havvindkraftverk utenfor kysten av Skottland.

I 2019 vedtok Equinor og partnere at det skulle investeres i et flytende havvindkraftverk for å forsyne plattformene på Gullfaks- og Snorre-feltene med strøm. Den første vindturbinen ble slept ut til feltet i begynnelsen av juni 2022, og produksjonen kom i gang i november samme år.

Equinors klimaambisjoner

Hywind Tampen er en viktig del av Equinors strategi om å redusere CO 2 -utslippene på norsk sokkel. Strategien innebærer blant annet at målene om utslippskutt skal nås ved at en rekke plattformer etter hvert skal elektrifiseres med strøm fra land eller som i tilfellet med Gullfaks- og Snorre-feltene, fra flytende vindmøller.

Utbyggingen og tildelte kontrakter

Vindturbinene til Hywind Tampen har en høyde på rundt 190 meter fra havoverflaten til tuppen av rotoren, mens diameteren på turbinrotorene ligger på 167 meter. De flytende understellene er bygget i betong. Understellene er forankret til havbunnen.

Equinor delte ut en rekke kontrakter til utbyggingen av Hywind Tampen, blant annet til Aker Solutions Stord, Siemens Gamesa, JDR Cable Systems og Subway 7. De flytende vindturbinene ble sammenstilt ved Gulen Industrihamn i Vestland fylke før de ble fraktet ut på feltet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev F S

88 megawatt hver, eller til sammen?

svarte Knut A. Rosvold

Det er til sammen. Det er rettet opp i artikkelen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg