Hviterusslands flagg og våpen

Våpenet ble innført i 1995.

Våpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Flagget i hvitt-rødt-hvitt brukes ofte under protester mot landets autoritære regime. Flaggene er noen ganger belagt med landets tidligere våpen (se bildet). Foto fra en demonstrasjon mot president Aleksandr Lukasjenko i 2020.

Artikkelstart

Hviterusslands flagg er delt i to horisontale felter i rødt og grønt (regnet ovenfra) i proporsjonene 2:1. Innerst ved stangen er et vertikalt felt med en bredde lik 1/10 av flaggets bredde, belagt med et tekstilmønster i rødt og hvitt (hentet fra en tradisjonell seremoniduk, rusjnik). Etter en lovendring i 2012 ble mønsteret i dette feltet gjort kraftigere. En variant av det samme flagget, belagt med kommunistsymbolene hammer, sigd og stjerne på det røde feltet, ble brukt under sovjettiden (1919–1991).

Flagget ble innført etter en folkeavstemning i 1995 og erstattet da det flagget som ble innført ved selvstendigheten i 1991 (og som tidligere hadde vært i bruk 1918–1919). Dette var delt i tre horisontale felt, hvitt–rødt–hvitt. Dette flagget brukes av og til av opposisjonen mot landets autoritære regime.

Statsvåpenet

Statsvåpenet, som strengt tatt er et emblem, ble innført i 1995 og viser jordklodens nordlige halvkule foran en oppgående sol, omkranset av to bunter hveteaks sammenbundet med henholdsvis kløver- og linblomster av et bånd i rødt og grønt. Nederst på båndet står landets offisielle navn, Respublika Belarus, med kyrillisk skrift. I solstrålene er avbildet konturen av landet, på toppen en rød stjerne. De fleste av disse elementene inngikk også i sovjetrepublikkens våpen.

I perioden 1991–1995 var et annet statsvåpen i bruk; dette viste en ridder med hevet sverd og korsmerket skjold, et gammelt hviterussisk symbol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg