Cabo de Trafalgar

I slaget ved Trafalgar i 1805 ble spanjolene slått av britene under ledelse av admiral Horatio Nelson
Av .

Cabo de Trafalgar er et steilt nes i Spania ca. 45 km vest for Gibraltarstredet. I slaget utenfor Trafalgar 21. oktober 1805, seilskipstidens mest berømte sjøslag, beseiret admiral Nelson fullstendig den fransk-spanske flåten under admiral Villeneuve. Den britiske flåten, som bestod av 27 linjeskip, mistet ingen skip i slaget. Den fransk-spanske flåten bestod av 33 linjeskip, hvorav 22 gikk tapt. Admiral Horatio Nelson ble dødelig såret om bord på flaggskipet Victory.

Faktaboks

Uttale
trafalgˈar

Den overlegne britiske seieren ble vunnet som følge av overraskende ny taktikk fra admiral Nelson. På den tid var det vanlig at fartøyene la seg på en rekke ("linje"), og de to rekkene til motstanderne seilte langs hverandre, i motsatte retninger, mens de avfyrte bredsider kontinuerlig. Men Nelson delte opp sin rekke i to parallelle, som seilte inn på tvers av og gjennom fiendens rekke. Bredsidene fra hans skip bestrøk fiendens skip langsetter, mens fiendens kanoner ikke kunne siktes like effektiv inn mot de britiske skipene.

Seieren innebar at Storbritannia fikk herredømmet på havet for en lang tid fremover. Den britiske orlogsflåten ble like stor som de fem nest største flåtene i Europa på den tid. Nelsons flaggskip, Victory, er i dag museumsskip i Portsmouth, sammen med en rekke andre maritime krigsminner fra forskjellige tidsrom. Linjeskipet er vel preservert og fremviser et imponerende eksempel på det ypperste av seilskutetidens tyngste marinefartøyer.

Litteratur

  • Adkins, R. (2006). Nelson's Trafalgar: The Battle That Changed the World. London: Penguin. Les utdrag av boken på Google books

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg