Admiral, høyeste grad for offiserer i Sjøforsvaret. I Norge, i likhet med i de fleste lands sjøforsvar, finnes tre admiralsgrader: admiral, viseadmiral og kontreadmiral.

Enkelte mariner, de tradisjonelle store flåtemaktene, har en grad over admiral: i den britiske marinen Admiral of the Fleet, i den amerikanske Fleet Admiral, i den franske marine Amiral de France.

De fleste mariner har også en admiralsgrad under kontreadmiral: i den danske marinen flotilleadmiral, i den tyske marinen flotillenadmiral, i den svenske marinen flottiljadmiral og i den amerikanske marinen rear admiral lower half. I den franske marinen er betegnelsen på den laveste admiralsgraden Contre-Amiral.

I likhet med generaler i Hæren og Luftforsvaret betegnes admiralsgradene internasjonalt og i Norge gjerne som flaggoffiserer. Flaggoffisernes gradsnivå angis med antall "stjerner", hvor Admiral of the Fleet og tislvarende er en femstjerners- admiral er en firestjerners-, viseadmiral trestjerners-, kontreadmiral tostjerners- og flotilleadmiral og tilsvarende, er en enstjerners flaggoffiser. Antall stjerner går igjen på admiralenes skulderdistinksjoner og på brystdistinksjoner på feltuniform (unntaket er Frankrike hvor den øverste admiralsgraden Amiral de France bærer distinksjoner med seks stjerner og den laveste Contre-Amiral distinksjoner med to stjerner).

I NATOs rangeringssystem, OF-1 til OF-10, som brukes for å kunne plassere de forskjellige medlemslands offiserer på samme eller tilsvarende nviå, er flaggoffiserene rangert fra OF-6,  enstjerners, til OF 10, femstjerners.

I Norge er Kongen admiral. 15. november 2013 ble også kronprins Haakon utnevnt til admiral. Forsvarssjefer fra Sjøforsvaret er også admiraler. Stabssjefen i Forsvarsstaben, sjefen for Fellesoperativt hovedkvarter, sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste og Norges representant i NATOs militærkomite kan være viseadmiraler. Generalinspektøren for Sjøforsvaret og Forsvarets øvrige admiraler er kontreadmiraler.

Norge har, i likhet med Storbritannia og Russland, valgt ikke å betetgne enstjernersnivået som admiral. I Royal Navy er betegnelsen Commodore, i den russiske marinen kaptein av 1. grad og i den norske marinen flaggkommandør, som i disse marinene er høyeste stabsoffisersgrad, over kommandør i den norske marinen, over Captain i Royal Navy og over kaptein av 2. grad i den russiske marinen. Flaggkommandøren, commodoren og den russiske kaptein av 1. grad bærer imidlertid samme armdistinksjoner som en enstjernes admiral og rangerer internasjonalt likt med enstjerners flaggoffiserer, i NATO-systemet som OF-6.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.