Herluf Bidstrup

Faktaboks

Herluf Bidstrup
Født
10. september 1912, Berlin, Tyskland
Død
26. desember 1988, Allerød, Danmark

Artikkelstart

Herluf Bidstrup var en dansk karikaturtegner og serietegner, særlig kjent for sine politisk-satiriske avistegninger med brodd mot middelklassens verdier og kapitalisme. I tillegg var han en produktiv tegneserieskaper. I mange år tegnet han for den kommunistiske avisen Land og Folk. Videre publiserte han reisebøker med skildringer av livet i den tidligere østblokken og Kina. Tegningene ble svært populære i disse landene, og i 1964 mottok han den internasjonale Lenin-fredsprisen.

Politisk-satirisk avistegner

Han var opprinnelig utdannet som maler ved kunstakademiet i København 1931–1935. I 1936 begynte han som tegner i avisen Social-Demokraten, hvor han laget politisk-satiriske tegninger. I avisens søndags-bilag, Hjemmets Søndag, skapte han også en humoristisk tegneserie uten ord. Han var samtidig en flittig bidragsyter til andre tidsskrifter og årbøker. I 1945 ble han, med signaturen Bid., medarbeider i den kommunistiske avisen Land og Folk. Her fortsatte han resten av livet å levere satiriske tegninger og karikaturer rettet mot middelklassens verdisyn og kapitalisme, ikke minst mot USA, NATO, EU og sosialdemokratiske og borgerlige politikere.

I kontrast til disse satiriske og humoristiske tegningene stod hans idealiserte skildringer av livet i Øst-Europa, Sovjetunionen og Kina, det vil si land med kommunistisk styresett. Han reiste mye, utga flere reisebøker og publiserte tekst og tegninger i utenlandske blader. Tegningene hans ble mer kjent og verdsatt i de tidligere østblokk-landene enn i Danmark.

Han illustrerte et stort antall bøker, blant annet Giovanni Boccaccios litterære verk Decameronen (1943). Tegneseriene hans ble fra 1938 gjenopptrykt i årlige bokutgivelser, blant annet som samlingene Bid og Vid og Dagens Bidstrup. Et utvalg av tegningene hans er også samlet i boken Tegninger gennem 50 år (1972).

Bidstrup var en tegner med en sikker strek og skarp karakteriseringsevne. Han var også av de ganske få kunstnerne i den vestlige verden som ble tildelt den internasjonale Lenin-fredsprisen (1964), andre prisvinnere var blant annet Pablo Picasso og Bertolt Brecht.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg