Herluf Bidstrup

Faktaboks

Herluf Bidstrup
Født
10. september 1912, Berlin, Tyskland
Død
26. desember 1988, Allerød, Danmark

Herluf Bidstrup var en dansk karikaturtegner og serietegner, særlig kjent for sine politisk-satiriske avistegninger med brodd mot middelklassens verdier og kapitalisme. I tillegg var han en produktiv tegneserieskaper. I mange år tegnet han for den kommunistiske avisen Land og Folk. Videre publiserte han reisebøker med skildringer av livet i den tidligere østblokken og Kina. Tegningene ble svært populære i disse landene, og i 1964 mottok han den internasjonale Lenin-fredsprisen.

Politisk-satirisk avistegner

Han var opprinnelig utdannet som maler ved kunstakademiet i København 1931–35. I 1936 begynte han som tegner i avisen Social-Demokraten, hvor han laget politisk-satiriske tegninger. I avisens søndags-bilag, Hjemmets Søndag, skapte han også en humoristisk tegneserie uten ord. Han var samtidig en flittig bidragsyter til andre tidsskrifter og årbøker. I 1945 ble han, med signaturen Bid., medarbeider i den kommunistiske avisen Land og Folk. Her fortsatte han, resten av livet, å levere satiriske tegninger og karikaturer rettet mot middelklassens verdisyn og kapitalisme, ikke minst mot USA, NATO, EU og sosialdemokratiske og borgerlige politikere.

I kontrast til disse satiriske og humoristiske tegningene stod hans idealiserte skildringer av livet i Øst-Europa, Sovjetunionen og Kina, det vil si land med kommunistisk styresett. Han reiste mye, utga flere reisebøker og publiserte tekst og tegninger i utenlandske blader. Tegningene hans ble mer kjent og verdsatt i de tidligere østblokk-landene enn i Danmark.

Han illustrerte et stort antall bøker, blant annet Giovanni Boccaccios litterære verk Decameronen (1943). Tegneseriene hans ble fra 1938 gjenopptrykt i årlige bokutgivelser, blant annet som samlingene «Bid og Vid» og «Dagens Bidstrup». Et utvalg av tegningene hans er også samlet i boken Tegninger gennem 50 år (1972).

Bidstrup var en tegner med en sikker strek og skarp karakteriseringsevne. Han var også av de ganske få kunstnerne i den vestlige verden som ble tildelt den internasjonale Lenin-fredsprisen (1964), andre prisvinnere var blant annet Pablo Picasso og Bertolt Brecht.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg