Herdla torpedobatteri

Torpedohallen.

Torpedohallen
Av .

Artikkelstart

Herdla torpedobatteri, tidligere torpedobatteri på øya Herdla i nåværende Askøy kommune, Hordaland. Anlegget ble opprinnelig etablert av okkupasjonsmakten i 1944 som del av fjordforsvaret av Bergen. Til torpedobatteriet hørte også minefeltet Det Naue. Batteriet ble overtatt av det norske kystartilleriet etter den annen verdenskrig og var lenge utstyrt med torpedokanoner fra krigsskipet Königsberg. Det benyttet – som de fleste andre tilsvarende batterier – T1-torpedoer som hovedskyts.

Torpedobatteriet hadde opprinnelig en standard tysk torpedobatteribunker med svingbar torpedokanon. Denne ble senere oppgradert med faste torpedorør. Batteriet ble også oppgradert fortifikatorisk i 1976 og 1981. Fra 1987 ble anlegget ytterligere modernisert med ny undervannsutskytning, slik at det på 1990-tallet framsto som et av de mest moderne torpedoanleggene i landet.

I 2000 ble Herdla og en rekke andre faste (stasjonære) kystartillerianlegg foreslått utfaset og «satt på vent» i en periode på inntil 10 år – dvs. at anleggene skulle vedlikeholdes, men ikke være ordinært operative. I 2006 ble anlegget på Herdla endelig utfaset fra Forsvaret. Anlegget ble fredet av Riksantikvaren i 2015. Det drives museumsvirksomhet på stedet i regi av Herdla Museum.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg