Henry Wood

Faktaboks

Henry Wood

Henry Joseph Wood

Uttale
wud
Født
3. mars 1869, London, Storbritannia
Død
19. august 1944, Hitchin, Storbritannia

Artikkelstart

Henry Wood var en britisk dirigent og sangpedagog, huskes særlig som grunnlegger av Promenadekonsertene i London.

Utdannelse og karriere

Wood var født og oppvokst i London, og ble uteksaminert fra Royal Academy of Music i 1888 som organist og sangpedagog.

Han virket som kordirigent fra 1887, var en tid repetitør for teatermannen Richard D’Oyly Carte og dirigerte ved private operaselskaper fra 1888.

I 1894 besøkte han Festspillene i Bayreuth og ble engasjert av dirigenten Felix Mottl som assistentdirigent ved en serie Wagner-konserter i London. Dette ble innledningen på en karriere som orkesterdirigent.

Wood skal ha avslått tilbud om dirigentstillinger i USA fordi han utelukkende ønsket å tjene musikklivet i sitt hjemland. Han ble adlet i 1911 og mottok en rekke andre æresbevisninger.

Promenadekonsertene

Henry Wood etablerte Promenadekonsertene i 1895 i samarbeid med impresarioen Robert Newman. Wood kom til å virke som dirigent for disse konsertene i nesten et halvt århundre. Til å begynne med inneholdt konsertene mye underholdningsmusikk, men Wood førte dem snart i mer ambisiøs retning.

Woods innsats som dirigent, bevart gjennom plateinnspillinger, er ikke særlig høyt vurdert, men til gjengjeld er listen over betydelige verker som han introduserte på Promenadekonsertene svært lang. Den teller hovedverker av Claude Debussy, Jean Sibelius, Sergej Prokofjev, Sergej Rachmaninov, Paul Hindemith, Dmitrij Sjostakovitsj og mange andre. Disse konsertene fikk derfor betydning for britisk musikkliv.

Woods potpurri over sjømannssanger Fantasia on British Sea Songs, som han laget til hundreårsminnet i 1905 for slaget ved Trafalgar, er et populært innslag på avslutningskonserten «Last Night of the Proms».

En byste i bronse som forestiller Wood, og som eies av Royal Academy of Music, blir plassert foran orgelet i Royal Albert Hall under Promenadekonsertene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Cox, David: The Henry Wood Proms, 1980, isbn 0-56317697-0, Finn boken
  • Jacobs, Arthur: Henry J. Wood: Maker of the Proms, 1994, isbn 9780413683908, Finn boken
  • French, Hannah: Sir Henry Wood: Champion of J. S. Bach, 2019, isbn 9781783273850, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg