Henry Mintzberg

Faktaboks

Henry Mintzberg
Født
2. september 1939, Montreal, Canada
Henry Mintzberg, 5. april 2009
Henry Mintzberg
Av .

Artikkelstart

Henry Mintzberg er en kanadisk forsker og forfatter, kjent for sine bidrag innenfor organisasjonsteori, strategi og ledelse.

Mintzberg har en doktorgrad fra MIT Sloan School of Management i 1968, og er professor i ledelsesstudier ved McGill University, Montreal, Canada.

Mintzberg er særlig kjent for sin typologi av organisasjonsstrukturer, som består av fem strukturelle konfigurasjoner, eller typiske organisasjonsformer:

  1. Den enkle strukturen: liten grad av formalitet og kompleksitet, men høy sentralisering.
  2. Maskinbyråkratiet: stor grad av formalisering og sentralisering.
  3. Det profesjonelle byråkratiet: mange profesjonelle, stor grad av spesialisering og autonomi, desentralisert beslutningsstruktur.
  4. Den divisjonaliserte strukturen: flere delvis selvstendige resultatenheter, som hver kan ha en egen struktur, for eksempel maskinbyråkrati.
  5. Ad hoc-kratiet (the adhocracy): flatere struktur med stort innslag av spesialiserte profesjonelle som jobber fleksibelt, teambasert og i prosjekter.

Hva organisasjonen skaper, og hva slags omgivelser den opererer i, vil være avgjørende for hvordan en gitt struktur vil fungere med hensyn til å nå bestemte målsetninger.

Innenfor ledelsesforskningen er et av Mintzbergs sentrale bidrag å ha forsket på hva ledere faktisk gjør i arbeidet sitt, i motsetning til hva de sier eller tror at de holder på med. Ledelse handler for en stor del om å prosessere informasjon og å snakke med folk, og ifølge Mintzberg er det viktig for en god leder å være en god lytter.

Mintzberg er en aktiv formidler, blant annet gjennom sosiale medier. Han stiller gjerne kritiske spørsmål, for eksempel ved lederutdanningen slik den foregår ved mange institusjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Utvalgte publikasjoner

  • Mintzberg, Henry (1979). The Structuring of Organizations: A Synthesis of the Research. Prenctice Hall.
  • Mintzberg, Henry (1983). Power In and Around Organizations. Prenctice Hall.
  • Mintzberg, Henry (1989). Mintzberg on Management: Inside Our Strange World of Organizations. Free Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg