Faktaboks

Henry George
Uttale
dʒå:dʒ
Født
1839
Død
1897
Henry George
Henry George
Av /New York Public Library 𝒲.

Henry George var en amerikansk sosialreformator, forfatter og politiker, kjent for sitt forslag om å skattlegge grunnrente.

Henry George vokste opp i små kår og fikk ingen høyere utdannelse. Han fulgte på nært hold den enorme spekulasjonen i tomteområder i San Francisco i 1868 like før den første jernbanen tvers over kontinentet ble ferdig. Den store innvandringen til California førte til sterk stigning i eiendomsprisene, og ikke minst jernbaneselskapene høstet en stor del av disse gevinstene.

I Progress and Poverty (1879, norsk overs. Fremskridt og Fattigdom) hevdet George at de største inntekter i samfunnet var grunnrenter. Økonomisk fremgang førte ikke til økning i arbeidslønninger og kapitalinntekter, men til sterkt økende inntekter for dem som eide jord. Stigningen i eiendomsprisene var resultatet av hele samfunnsutviklingen, og den burde konfiskeres gjennom beskatning. Denne skatten ville innbringe tilstrekkelig til at staten kunne avstå fra alle andre skatter. George startet et Single Tax-parti, og i 1886 var han nær ved å vinne valget som borgermester i New York på partiets program.

Georges ideer fikk stor utbredelse og hadde atskillig innvirkning på politikken i USA og andre land. I Storbritannia ble ideene hans godt mottatt av Bernard Shaw, Sidney Webb og andre medlemmer av Fabian Society. I Norge ga blant annet Arne Garborg støtte til Henry George-bevegelsen, som utga tidsskriftet Retfærd fra 1908 til 1918). I Danmark ble Retsforbundet startet på et georgistisk program.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg