Henry B. Goodwin

Faktaboks

Henry B. Goodwin
Opprinnelig: Heinrich Karl Hugo Bürgel
Født
20. februar 1878, München, Tyskland
Død
11. september 1931, Stockholm, Sverige
Av .

Artikkelstart

Henry Buergel Goodwin var en av Sveriges mest fremstående fotografer, og etablerte svensk og nordisk fotografi på den internasjonale scenen.

Bakgrunn

Goodwin ble født i München og studerte engelsk språkvitenskap og nordiske språk i Leipzig. Her skrev han også sin doktoravhandling om et gammelt islandsk manuskript og begynte å lære fotografering hos portrettfotografen Nicola Percheid, en av de store mestrene i Europa rundt århundreskiftet.

Karriere

Ettersom han ikke lykkes med sin språklige karriere, konsentrerte han seg heller om portrettfotografering etter å ha hatt en vellykket separatutstilling. Han var piktorialist, som var den rådende bildestilen på den tiden, med manipulerte bilder og kreativ uskarphet. Han ble snart den fotografen alle ville bruke, men var også kjent som forfatter og debattant. I motsetning til de fleste av sine kolleger hadde han en grundig humanistisk utdannelse som gjorde at han fornyet den svenske fotografidebatten.

Goodwins botaniske interesse gjorde at han nedla tid og krefter på å fotografere planter. For å formidle motivene slik han opplevde dem, benyttet han gjerne motlys i portretter og et bløttegnende objektiv til plantefotografering.

Goodwin er representert på Nationalmuseum i Stockholm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg