Bokeh. Av /Unsplash. Falt i det fri (Public domain)

bokeh

Av /Unsplash.

Artikkelstart

Bokeh er et estetisk fotografisk uttrykk skapt av objektivet der for- og bakgrunnen for hovedmotivet blir uskarp og brukes for å fremheve motivet, for eksempel ved portrettfotografering.

Faktaboks

Etymologi
fra japansk, uskarpt, uskarphet

Uskarphet er et av de mest populære fotografiske virkemidlene. Bokeh blir som oftest skapt av liten dybdeskarphet, det vil si ved bruk av stor blender, for eksempel 1.8, 1.4 eller 1.2. Bokeh er ikke dybde-uskarpheten i seg selv, men måten uskarpheten blir skapt av objektivet. Det synes særlig i overgangene mellom de uskarpe områdene. Bokeh kan også oppnås på mindre blenderåpninger ved å gå nærmere motivet.

Ofte gjenkjennes formen på blenderen etter hvor mange lameller blenderen har, for eksempel 5 eller 6. Det optimale er en helt rund blenderåpning, noe som oppnås ved flest mulige blenderlameller, derfor oppnås best bokeh ved største blender, det vil si når ingen av blenderlamellene er i bruk. Vanligvis gir portrettobjektiver, makroobjektiver og teleobjektiver liten dybdeskarphet og god bokeh, mens rimelige zoomobjektiver ikke gjør det. Et 85 mm f/1.4 gir god bokeh, mens et zoomobjektiv gir dårlig bokeh på samme brennvidde.

Det menneskelige øye er ikke selv i stand til å registrere slik uskarphet, hvilket er grunnen til at bokeh virker magisk, surrealistisk eller fantasifullt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg