Faktaboks

Hemsil 1 kraftverk

Hemsil I kraftverk

Hemsil 1 kraftverk er et vannkraftverk i Hemsedal kommune i Buskerud. Kraftverket ligger i elva Lauvdøla som inngår i Drammensvassdraget.

Gyrinosvatn og Flævatn (1109–1084 meter over havet) er er hovedmagasin, oppdemt med en fyllingsdam, og fungerer samtidig som inntaksmagasin. Deler av magasinet, som rommer 204 millioner kubikkmeter, ligger i Ål kommune. Fallhøyden ned til kraftverket ved Hjelmen i Hemsedal er 540 meter. Vannet føres i en 15 kilometer lang tilløpstunnel, som via bekkeinntak også tar inn vann fra elvene Fagerdøla og Dyrja. Etter stasjonen slippes vannet ut i Hemsil (Hemsila) like ovenfor Eikredammen. Det er installert to like francisturbiner som til sammen yter 70 MW. Midlere årsproduksjon er cirka 309 GWh.

Da Hemsil 1 ble satt i drift i 1960, var det første gang francisturbin ble benyttet ved så store fallhøyder, og derved så høyt trykk. Eier er Hafslund E-CO.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg