Ernst Röhm

Faktaboks

Ernst Röhm
Født
28. november 1887, München
Død
1. juli 1934, München
Ernst Röhm
/Bundesarchiv.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ernst Röhm var en tysk politiker og offiser. Han var en av grunnleggerne av det tyske nazist-partiet NSDAP og en av Adolf Hitlers nærmeste politiske allierte på 1920-tallet. I 1931 overtok Röhm ledelsen av den militære organisasjonen SA, som Hitler etter hvert kom til å se på som en konkurrent. Under «de lange knivers natt», 30. juni 1934, ble Röhm og hans allierte arrestert og drept etter ordre fra Hitler.

Bakgrunn

Röhm vokste opp i en middelklassefamilie i München. Etter å ha avlagt eksamen på det velrennomerte Maximilian-universitetet gikk han i 1906 inn i det bayerske militæret. Under første verdenskrig kjempet han på Vestfronten. Han ble såret tre ganger og ble tildelt Jernkorset for sin innsats.

Etter nederlaget i første verdenskrig sluttet han seg til det paramilitære Freikorps Epp og ble med på kampanjene mot Versaillestraktaten. Han etablerte seg snart som en sentral skikkelse på den nasjonalistiske fløyen i Bayerns politikk. Han ble kjent, og alliert, med Adolf Hitler i 1919. Röhm var en av svært få i partiet som ikke brukte høflighetsformen Sie («De»), til Hitler, men den familiære formen du.

NSDAP

NSDAP-medlemmer i forbindelse med rettssaken etter Ølkjellerkuppet i 1923. Ernst Röhm er nummer to fra høyre. Partileder Adolf Hitler er nummer 4 fra høyre. Til venstre for ham står Erich Ludendorff. Hitler ble dømt til fem års fengsel, og det var under dette fengselsoppholdet at han skrev sitt berømte politiske manifest, Mein Kampf.

Av /Das Bundesarchiv.
Lisens: CC BY ND 3.0

Röhm meldte seg inn i NSDAP som en av de første (medlemsnummer 623). I den tidlige fasen var han svært sentral i oppbygningen av partiet, hans innsats var spesielt viktig for å skaffe partiet innflytelse i militære kretser. Under det såkalte ølkjellerkuppet i 1923 spilte han en nøkkelrolle. Sammen med Hitler, Erich Ludendorff og syv andre konspiratører, ble han dømt til en fengselsstraff for sin medvirkning under kuppforsøket.

Politisk var Röhm en del av NSDAPs venstreradikale fløy, sammen med blant andre Gregor Strasser. Denne fløyen støttet arbeiderbevegelsens posisjoner i arbeidslivsspørsmål og var svært skeptisk til storkapitalen og rike industrieiere.

SA

I 1931 overtok Röhm ledelsen av den militære organisasjonen SA. Etter Hitlers maktovertagelse ble Röhm minister uten portefølje. Han gikk inn for å utvide SAs politiske innflytelse og kom i et økende motsetningsforhold til Hitler og generalene i riksvernet. Hitler begynte å se på Röhm og hans SA som en farlig konkurrent. Under den såkalte «lange knivers natt» den 30. juni 1934, ble Röhm og mange av hans nærmeste allierte arrestert og drept. Drapene skjedde på direkte ordre fra Hitler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Ida Scott

Takk for påpekningen, feilen er nå rettet opp i. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg