Ernst Röhm, tysk politiker og offiser. Han var en av grunnleggerne av NSDAP og en av Adolf Hitlers nærmeste politiske allierte på 1920-tallet.

Han vokste opp i en middelklassefamilie i München. Etter å ha avlagt eksamen på det velrennomerte Maxilimilian-universitetet gikk han i 1906 inn i det bayerske militæret. Under første verdenskrig kjempet han på Vestfronten. Han ble såret tre ganger og ble tildelt Jernkorset for sin innsats. Etter nederlaget i første verdenskrig sluttet han seg til det paramilitære Freikorps Epp og ble med på kampanjene mot Versaillestraktaten. Han etablerte seg snart som en sentral skikkelse på den nasjonalistiske fløyen i Bayerns politikk. Han ble kjent, og alliert med,  Adolf Hitler i 1919. Han var en av svært få i partiet som ikke brukte høflighetsformen Sie, til Hitler, men den familiære formen du

Han meldte seg inn i NSDAP som en av de første (medlemsnummer 623). I den tidlige fasen var han svært sentral i oppbygningen av partiet, hans innsats var spesielt viktig for å skaffe partiet innflytelse i militære kretser. Under det såkalte ølkjellerkuppet i 1923 spilte han en nøkkelrolle. Sammen med Hitler, Erich Ludendorff og syv andre konspiratører, ble han dømt til en fengselsstraff for sin medvirkning under kuppforsøket. 

Politisk var Röhm en del av NSDAPs venstreradikale fløy, sammen med blant andre Gregor Strasser. Denne fløyen støttet arbeiderbevegelsens posisjoner i arbeidslivsspørsmål og var svært skeptisk til storkapitalen og rike industrieiere. 

I 1931 overtok han ledelsen a SA. Etter Hitlers maktovertagelse ble Röhm minister uten portefølje. Han gikk inn for å utvide SAs politiske innflytelse og kom i et økende motsetningsforhold til Hitler og generalene i riksvernet. Hitler begynte å se på Röhm og hans SA som en farlig konkurrent. Under den såkalte "lange knivers natt" den 30. juni 1934, ble Röhm og mange av hans nærmeste allierte arrestert og drept. Drapene skjedde på direkte ordre fra Hitler. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.