Heimito von Doderer, østerriksk forfatter. Hans roman Die Strudlhofstiege (1951) er blant de mest betydningsfulle østerrikske prosatekstene i det 20. århundre.

Heimito von Doderer var soldat både i første verdenskrig, hvor han satt i russisk fangeleir i Sibir i 1916–1920, og i andre verdenskrig. Han var i Oslo våren 1945, hvor han satt en kort tid i krigsfangenskap før han returnerte til Østerrike tidlig i 1946. Han studerte jus, historie og psykologi, og en periode arbeidet han som forlagsredaktør i München.

Selv om han tidlig bestemte seg for å bli forfatter, var Von Doderer over femti år før han debuterte. Debuten, Die Strudlhofstiege oder Melzer und die Tiefe der Jahre (1951), var samtidig hans gjennombrudd som forfatter. Her, og også i romanen Die Dämonen (1956), gir han en bred, så vel realistisk som symbolsk fremstilling av Østerrike før og etter den første verdenskrig. Han viser konfrontasjonen av individet og samfunnet med de uberegnelige demoniske krefters utbrudd i massens tidsalder og individets vei til å bli menneske. Doderers stil kombinerer naturalistisk skildring med ironisk distanse og en makaber humor som tenderer mot det groteske. Det siste kommer også tydelig frem i romanen Die Merowinger oder die totale Familie (1962).

Av hans øvrige verker kan nevnes romanen Ein Mord, den jeder begeht (1938), og Tangenten, Tagebuch eines Schriftstellers 1940–1950 (1964). Doderer skrev dessuten noveller, fortellinger, epigrammer og dikt. I 1976 utkom Tagebücher aus dem Nachlass. Samlede prosaverk i 9 bind utkom 1995.

Med Die Strudelhofstiege skrev Heimito von Doderer seg inn i den østerrikske litterære kanon. Romanen ble filmatisert i 1982, i 1989 dannet den grunnlaget for en fjernsynsserie.

Selv om forfatterens øvrige verk ikke oppnådde samme utbredelse, regnes han som en av de mest sentrale østerrikske prosaforfatterne i det 20. århundre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.