Heimdal, petroleumsfelt i blokk 25/4 i Nordsjøen, havdyp cirka 120 meter. Feltet ble erklært drivverdig i 1974, utbyggingsplan ble godkjent i 10. juni 1981, og produksjon startet 13. desember 1985. Feltet er bygd ut med en integrert stålplattform.

Egenproduksjonen ble midlertidig stanset i oktober 1999 for å bygge Heimdal om til et gassenter. Totalt var omtrent 6 millioner Sm 3 olje og 42 milliarder Sm3 gass utvunnet før Heimdal ble lagt om til et transittanlegg for gass fra andre felt i området, enten gjennom Statpipesystemet til kontinentet eller til St. Fergus i Skottland via Vesterled-systemet. Omleggingen er et klart eksempel på fornyelse og forlengelse av levetiden for anleggene på norsk sokkel ved at Heimdal-plattformens prosesseringskapasitet blir benyttet for gassbehandling fra Huldrafeltet og andre omkringliggende felt som Oseberg, Skirne og Vale.

Utvinnbare reserver totalt er per 2017 beregnet til 6,7 millioner Sm3 olje og 46,2 milliarder Sm3 gass. Egenprodusert gass er blitt solgt via Statpipe-systemet ved terminalen i Emden mens oljen har gått i en 8 tommers (20,3 centimeter) rørledning til Brae-feltet i britisk sektor, derfra via Forties-feltet til Cruden Bay i Skottland. Heimdals egenproduksjon opphørte i 2005 slik at feltet nå framstår som et rent gassenter. Operatør til 1998 var Elf, fra 1998 til 2007 Norsk Hydro ASA, og fra 2007 Equinor, tidligere Statoil ASA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.