Oseberg

Heimdal nede til venstre. Kartet viser Osebergfeltet med tilknyttede rørledninger. Via rørledninger fra Oseberg feltsenter fraktes olje til Stureterminalen og gass til Heimdalfeltet.

Av /Store norske leksikon ※.
Heimdal
Heimdalfeltet er utbygd med en integrert bore-, produksjons- og boligplattform med stålunderstell. En stigerørsplattform ses til venstre i bildet.
Av .

Heimdal, petroleumsfelt og gassenter i Nordsjøen. Feltet ligger i blokk 25/4, og havdypet i området er cirka 120 meter.

Faktaboks

Etymologi

oppkalt etter guden Heimdall i norrøn mytologi

Operatør fra er 2007 Equinor (tidligere Statoil). Tidligere operatører var Elf (1981–1998) og Norsk Hydro (1998–2007).

Funn, utbygging og transport

Feltet ble funnet i 1972, og ble erklært drivverdig i 1974. Utbyggingsplan (PUD) ble godkjent i 10. juni 1981, og produksjonen startet 13. desember 1985. Feltet er bygd ut med en integrert stålplattform.

Egenprodusert gass er blitt solgt via Statpipe-systemet ved terminalen i Emden mens oljen har gått i en åtte tommers (20,3 centimeter) rørledning til Brae-feltet i britisk sektor, og derfra via Forties-feltet til Cruden Bay i Skottland.

Ombygging til gassenter

Egenproduksjonen ble midlertidig stanset i oktober 1999 for å bygge Heimdal om til et gassenter. Heimdals egenproduksjon opphørte i 2005 slik at feltet nå framstår som et rent transittanlegg for gass fra andre felt i området, enten gjennom Statpipe-systemet til kontinentet eller til St. Fergus i Skottland via Vesterled-systemet.

Omleggingen er et klart eksempel på fornyelse og forlengelse av levetiden for anleggene på norsk sokkel ved at Heimdal-plattformens prosesseringskapasitet blir benyttet for gassbehandling fra Huldrafeltet og andre omkringliggende felt som Oseberg, Skirne og Vale.

Reserver

Utvinnbare reserver totalt er per 2017 beregnet til 6,7 millioner Sm 3 råolje og 46,2 milliarder Sm3 naturgass.

Totalt var omtrent 6 millioner Sm3 olje og 42 milliarder Sm3 gass utvunnet før Heimdal ble lagt om til transittanlegg i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg