Heimdal (petroleumsfelt)

Heimdal nede til venstre. Kartet viser Osebergfeltet med tilknyttede rørledninger. Via rørledninger fra Oseberg feltsenter fraktes olje til Stureterminalen og gass til Heimdalfeltet.

Av /Store norske leksikon ※.
Heimdalfeltet er utbygd med en integrert bore-, produksjons- og boligplattform med stålunderstell. En stigerørsplattform ses til venstre i bildet.
Av .

Artikkelstart

Heimdal, petroleumsfelt og gassenter i Nordsjøen. Feltet ligger i blokk 25/4, og havdypet i området er cirka 120 meter.

Faktaboks

Etymologi

oppkalt etter guden Heimdall i norrøn mytologi

Operatør fra er 2007 Equinor (tidligere Statoil). Tidligere operatører var Elf (1981–1998) og Norsk Hydro (1998–2007).

Funn, utbygging og transport

Feltet ble funnet i 1972, og ble erklært drivverdig i 1974. Utbyggingsplan (PUD) ble godkjent i 10. juni 1981, og produksjonen startet 13. desember 1985. Feltet er bygd ut med en integrert stålplattform.

Egenprodusert gass er blitt solgt via Statpipe-systemet ved terminalen i Emden mens oljen har gått i en åtte tommers (20,3 centimeter) rørledning til Brae-feltet i britisk sektor, og derfra via Forties-feltet til Cruden Bay i Skottland.

Ombygging til gassenter

Egenproduksjonen ble midlertidig stanset i oktober 1999 for å bygge Heimdal om til et gassenter. Heimdals egenproduksjon opphørte i 2005 slik at feltet nå framstår som et rent transittanlegg for gass fra andre felt i området, enten gjennom Statpipe-systemet til kontinentet eller til St. Fergus i Skottland via Vesterled-systemet.

Omleggingen er et klart eksempel på fornyelse og forlengelse av levetiden for anleggene på norsk sokkel ved at Heimdal-plattformens prosesseringskapasitet blir benyttet for gassbehandling fra Huldrafeltet og andre omkringliggende felt som Oseberg, Skirne og Vale.

Reserver

Utvinnbare reserver totalt er per 2017 beregnet til 6,7 millioner Sm 3 råolje og 46,2 milliarder Sm3 naturgass.

Totalt var omtrent 6 millioner Sm3 olje og 42 milliarder Sm3 gass utvunnet før Heimdal ble lagt om til transittanlegg i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg