Hans Krum

Faktaboks

Hans Krum
Født
15. februar 1818, Bergen
Død
3. oktober 1882, Trondheim

Artikkelstart

Hans Krum var en norsk fotograf og en foregangsperson innen norsk fagfotografi fra begynnelsen av 1850-årene. Ved siden av sitt virke som portrettfotograf, hovedsakelig i Trondheim, utmerket han seg med sine by- og landskapsprospekter og som en ivrig forkjemper for fotografenes rettigheter.

Bakgrunn

Krum vokste opp på Vestlandet, men oppholdt seg deretter mange år i utlandet, blant annet i København og Tyskland hvor han trolig lærte han seg daguerreotypikunsten, som ble oppfunnet av Louis Daguerre i 1839. Krum dukket første gang opp som daguerreotypist i Tromsø i 1851, og var dermed en av de første som fotograferte i Nord-Norge. Året etter portretterte han i Bergen, og i 1853 i Trondheim hvor han slo seg ned.

Karriere

Elgeseter bro var jernbanebro for Trondhjem–Størenbanen fra 1864. Traseen ble flyttet i 1884.

Ved overgangen til våtplateter rundt 1860 ble det mulig å kopiere et ubegrenset antall kopier fra negativene, hvilket resulterte i et oppsving for fotografyrket: Prisen på portretter ble betydelig billigere og åpnet for nye kundegrupper samtidig som et nytt marked åpnet seg; prospektbilder. Krum utviklet i 1860-årene en prospektserie med vekt på motiver fra Trondheim og nordover.

Krum var sammen med Marcus Selmer i Bergen og Per Adolf Thorén i Christiania de toneangivende innen første generasjon norske landskapsfotografer.

I 1860-årene økte konkurransen med overetablering og konkurser som følge. Dette aktualiserte spørsmålet om en regulering av yrket og et lovmessig vern av fotografenes produkter. Hans Krum var en av fire toneangivende trondhjemsfotografer som i 1865 appellerte til sin lokale stortingsmann om å bedre fagets lovmessige vern. Initiativet var bakgrunnen til fotografiloven av 12. mai 1877, den første av sitt slag i Norge.

Nidelvas utløp sett fra Kristianstensletta, cirka 1857.
Av /Trondheim Byarkiv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg