Faktaboks

Hans Krum
Født
15. februar 1818, Bergen
Død
3. oktober 1882, Trondheim
Virke
Fotograf
Familie

Foreldre: Sorenskriverfullmektig Jacob Andreas Krum (1781–1847) og Mette Helene Heiberg Schriver (1790–1835).

Gift 1) 1859 med Betzy Chatarine Haabjørn (1822–71), datter av James Christian Haabjørn og Dorothea Hennum; 2) 1872 med Ragnhild Olsen (f. 1847), datter av Johannes Olsen og Anne Arensdatter.

Fem fotografer i Trondheim, 1875
De fem Trondheim-fotografene i 1875, avbildet i Miron B. Omentas atelier. Krum i midten. Avbildet: Olaf Olsen, Erik Olsen, Hans Krum, Harald Nielsen og Miron B. Omenta.
Fem fotografer i Trondheim, 1875
Av /Lokalhistoriewiki.

Hans Krum var en norsk fotograf og en foregangsperson innen norsk fagfotografi fra begynnelsen av 1850-årene. Ved siden av sitt virke som portrettfotograf, hovedsakelig i Trondheim, utmerket han seg med sine by- og landskapsprospekter. Prospektene fikk stor betydning og var med på å forme begrepet om norsk natur slik dette ble meislet ut både for å dekke de hjemlige behov og for å lokke den voksende skare turister.

Krum var også en ivrig forkjemper for fotografenes rettigheter.

Bakgrunn

Krum vokste opp på Vestlandet, men oppholdt seg deretter mange år i utlandet, blant annet i København og Tyskland hvor han trolig lærte seg daguerreotypikunsten, som hadde bitt oppfunnet av Louis Daguerre i 1839. Krum dukket første gang opp i kildene som daguerreotypist i Tromsø i 1851 og var dermed en av de første som fotograferte i Nord-Norge. Året etter portretterte han i Bergen, og i 1853 i Trondheim hvor han slo seg ned.

Krums atelier lå først i Munkhaugveita 3. I 1865 flyttet han inn i nye lokaler i Nordre gate 6. 1907 ble «Krumgården» overtatt av fotograf Schrøder, som holdt til på denne adressen fram til 2015.

Nidelven, Trondheim.
Nidelvas utløp sett fra Kristianstensletta, cirka 1857. Dette daguerreotypiet er et av de eldste bevarte fotografiene av Trondheim.
Av /Trondheim Byarkiv.

Karriere

Portrett av Peter Christen Asbjørnsen
Elgeseter bro i Trondheim, mellom 1864 og 1882.
Elgeseter bro var jernbanebro for Trondhjem–Størenbanen fra 1864. Traseen ble flyttet i 1884.

Ved overgangen til våtplateter rundt 1860 ble det mulig å kopiere et ubegrenset antall kopier fra negativene, noe som resulterte i et oppsving for fotografyrket. Prisen på portretter ble betydelig billigere og åpnet for nye kundegrupper samtidig som et nytt marked åpnet seg: prospektbilder. Krum utviklet i 1860-årene en prospektserie med vekt på motiver fra Trondheim og nordover.

Krum var sammen med Marcus Selmer i Bergen og Per Adolf Thorén i Christiania de toneangivende innen første generasjon norske landskapsfotografer.

Sammen med bergensfotografen Marcus Selmer og christianiafotografen Per Adolf Thorén var han toneangivende innen det vi kan kalle første generasjon norske landskapsfotografer, som allerede i første halvdel av 1860-årene hadde dokumentert store deler av landet.

Parti af Romsdalen
Krums prospekter var med på å forme begrepet om norsk natur, slik dette ble meislet ut både for å dekke både de hjemlige behov og for å lokke den voksende skare turister.
Av /Nasjonalbiblioteket.

Arbeid for lovregulering

I 1860-årene økte konkurransen med overetablering og konkurser som følge. Dette aktualiserte spørsmålet om en regulering av yrket og et lovmessig vern av fotografenes produkter. Hans Krum var en av fire toneangivende trondhjemsfotografer som i 1865 appellerte til sin lokale stortingsmann om å bedre fagets lovmessige vern. Initiativet var bakgrunnen til fotografiloven av 12. mai 1877, som var den første av sitt slag i Norge.

Dette initiativet var også det første eksempelet i Norge på at norske fotografer opptrådte samlet og organisert profesjonsmessig. I dette første nordafjelske fagmiljøet spilte Krum en sentral rolle. Historisk går det en direkte linje fra dette miljøet til etableringen av den første organisasjonen for fagfotografer utenfor Christiania: Nordenfjeldske Fotografers Krets i cirka 1910, og senere den første norske fagskolen for fotografi i Trondheim i 1920-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • E. Krum-Hjersing: Familien Krum i Norge, Kristiania 1914
  • S. Bonge: Eldre norske fotografer, Bergen 1980
  • R. Erlandsen: Frå kunstnar til handverkar. Fotografane i Bergen 1840–65, Bergen 1982
  • R. Erlandsen: «Frå fotografiets barndom i Trondheim», i Norsk Fotohistorisk Årbok 1983/84
  • I.-J. Glasø Røkke: Trondhjems første fotografer, Trondhjemske samlinger, 1990
  • R. Erlandsen: Pas nu paa. Nu tar jeg fra hullet. Om fotografiens første hundre år i Norge, Milano 2000

Faktaboks

Hans Krum
Historisk befolkningsregister-ID
pf01052359006907

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg