Louis Daguerre

Faktaboks

Louis Daguerre

Louis-Jacques-Mandé Daguerre

uttale:
dagˈɛ:r
født:
18. november 1787, Cormeilles ved Paris, Frankrike
død:
10. juli 1851, Bry-sur-Marne, Frankrike

Louis Jacques Daguerre. Daguerreotypi utført i 1844.

Av / George Eastman Museum.

Louis Jacques Mandé Daguerre var en fransk teatermaler og fysiker, og en av pionerene innen fotografi. I 1822 konstruerte han et diorama, og samme år fant Joseph Nicéphore Niepce frem til en metode for direkte fremstilling av bilder med kamera. Fra 1829 innledet de to et samarbeid som skulle føre frem til fotografering på sølvplater behandlet med jod, såkalt daguerreotypi.

Da Niepce døde i 1833, fortsatte Daguerre eksperimentene alene, og i 1839 ble oppfinnelsen innlevert til det franske vitenskapsakademiet. Mange år med eksperimenter hadde tært hardt på økonomien til Daguerre, og han fant ingen som ville investere i eller kjøpe oppfinnelsen. Løsningen ble at den franske stat overtok rettighetene for å gjøre metoden til allemannseie. Daguerrotypien spredte seg raskt ut over hele verden, og ble den første kommersielle teknikk innen fotografi.

Oppfinnelsen fikk blandede mottakelser. Avisen Leipziger Stadanzeiger stod fram i kampen mot det avisen mente var en fransk svindler: «Ønsket om å fange lysets bilde er ikke bare umulig, som vist i tysk forskning, men ønsket alene, viljen til å gjøre det, er blasfemsik. Gud skapte mennesker i sitt bilde, og ingen menneskelaget maskin kan fange Guds bilde. Er det mulig at Gud skulle gå fra ett av Hans evige prinsipper og tillate en franskmann i Paris å gi verden en av Djevelsens oppfinnelser? Hvis denne tingen i det hele tatt var mulig, da ville noe lignende vært gjort for lenge siden, i antikken, av menn som Arkimedes eller Moses. Men hvis disse vise menn ikke visste noe om å gjøre permanente bilder, kan man med rette kalle franskmannen Daguerre for tåpenes tåpe».

Selv Daguerres kone Louise Gerogina Daguerre var bekymret og fryktet han var gått fra forstanden. Hun spurte den kjente kjemikeren Jean Baptiste Dumas og det noensinne ville la seg gjøre å bevare bildet i et camera obscura. Baptiste svarte: «Med den kunnskapen vi har i dag, lar det seg ikke gjøre, men jeg kan ikke si om det alltid vil forbli umulig, ei heller erklære mannen for gal fordi han forsøker».

Etter å være presentert i det franske deputertkammer fikk Daguerre en livsvarig pensjon på 6000 francs som takk, og Niepces arvinger fikk 4000 francs.

Daugerrotypi fra Boulevard du Temple i Paris' tredje arrondissement, 1838 (eller 1839). Dette er antagelig det første bildet i historien som viser mennesker. Lukkertiden var flere minutter, og en skopusser med kunden sin var de eneste som holdt seg i ro lenge nok til å kunne synes. Bildet er speilvendt i forhold til gatens egentlige orientering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg