Louis Daguerre

Faktaboks

Louis Daguerre

Louis-Jacques-Mandé Daguerre

Uttale
dagˈɛ:r
Født
18. november 1787, Cormeilles ved Paris, Frankrike
Død
10. juli 1851, Bry-sur-Marne, Frankrike

Louis Jacques Daguerre. Daguerreotypi utført i 1844.

Av / George Eastman Museum.

Louis Jacques Mandé Daguerre var en fransk teatermaler og fysiker, og en av pionerene innen fotografi. I 1822 konstruerte han et diorama, og samme år fant Joseph Nicéphore Niepce frem til en metode for direkte fremstilling av bilder med kamera. Fra 1829 innledet de to et samarbeid som skulle føre frem til fotografering på sølvplater behandlet med jod, såkalt daguerreotypi.

Da Niepce døde i 1833, fortsatte Daguerre eksperimentene alene, og i 1839 ble oppfinnelsen innlevert til det franske vitenskapsakademiet. Mange år med eksperimenter hadde tært hardt på økonomien til Daguerre, og han fant ingen som ville investere i eller kjøpe oppfinnelsen. Løsningen ble at den franske stat overtok rettighetene for å gjøre metoden til allemannseie. Daguerrotypien spredte seg raskt ut over hele verden, og ble den første kommersielle teknikk innen fotografi.

Etter å være presentert i det franske deputertkammer fikk Daguerre en livsvarig pensjon på 6000 francs som takk, og Niepces arvinger fikk 4000 francs.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg