Marcus Selmer

Faktaboks

Marcus Selmer
Født
6. oktober 1819, Randers, Danmark
Død
18. januar 1900, Bergen

Fotografi av brud fra Hardanger, tatt av Marcus Selmer. Bildet er funnet i et antikvariat, og avfotografert fra albumet Norske Nationaldragter af M. Selmer.

Kvinne i folkedrakt
Av /Mats Linder (repro).

Selvportrett, daguerreotypi fra omkring 1855. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Marcus Selmer
Av /※.

Artikkelstart

Marcus Selmer var en dansk-norsk fotograf. Selmer var en pioner innen fotografering i Norge, og en sentral person i norsk fotografi fra 1850-årene og fram til sin død i 1900.

Selmer var født i Randers i Danmark, utdannet seg til farmasøyt og lærte seg daguerreotypiteknikken mot slutten av 1840-tallet. Sommeren 1852 reiste han til Norge der han praktiserte som daguerreotypist i Stavanger for han slo seg ned for godt i Bergen året etter. Det eldste kjente bergensbilde er en daguerreotypi tatt av ham i 1854.

Han reiste mye og ble den første betydelige landskapsfotograf i Norge og en fasjonabel portrettfotograf i det bergenske borgerskapet. Han fikk god kontakt med menneskene han fotograferte og arbeidet med en stor bildeserie av norske nasjonaldrakter.

Da våtplateteknikken overtok for daguerreotypien og gjorde det mulig å produsere flere kopier fra ett bilde, tok han den nye teknikken i bruk fordi han så potensialet for å kunne selge rimeligere, masseproduserte fotografier

Fra 1880 var Marcus Selmer kongelig hoffotograf. Selmer ble blant annet premiert ved verdensutstillingen i London i 1862 og utnevnt til æresmedlem av Dansk Fotografisk Forening.

Hans negativarkiv gikk tapt ved hans død, men hans bergensbilder i offentlig og privat eie er innsamlet og avfotografert av Universitetet i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg