Erik Olsen

Faktaboks

Erik Olsen
Født
2. mai 1835, Meråker
Død
16. oktober 1920, Trondheim

Erik Olsen var en norsk fotograf som var en av de mest sentrale fotografene i Trondheim i siste del av 1800-tallet.

Han fotograferte bygninger, gateløp og områder i Trondheim, og disse bildene er nå av uvurderlig betydning når det gjelder å dokumentere lokalhistorie og byggeskikk i byen. Han virket også som landskapsfotograf.

Historie

Han arbeidet til å begynne med som kontorist og regnskapsfører ved forskjellige firmaer i Trondheim og Levanger, men ved siden av kontoryrket dyrket han sin hobby, fotograferingen. Han gikk i lære hos den danske fotografen Charles Foss i Trondheim, og i 1869 overtok han sin læremesters atelier i Søgaden (nå Kjøpmannsgata). Han ble raskt en av Trondheims mest kjente fotografer.

Fra 1870 og gjennom hele sitt yrkesliv var han fast fotograf for domkirken i Trondheim. Restaureringen av kirken hadde begynt året før under Heinrich Ernst Schirmers ledelse, og her ble fotografier tatt i bruk for å dokumentere prosessen. Olsens dokumentasjonsbilder av domkirken er i dag å finne ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR).

Ved siden av denne virksomheten fortsatte han driften av fotoatelieret og forretningen. I 1910 sluttet han med portrettfotografering, men fortsatte med landskaps- og interiørfotografering og salg av fotoartikler. Forretningen drev han fram til 1917. Han ble også mye benyttet når det gjaldt dokumentasjon av offentlige institusjoner i Trondheim, blant annet Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og Stiftsarkivet. Han var formann i Nordenfjeldske Fotografers Forening og ble æresmedlem der 1913.

Olsens glassnegativer, papirpositiver og protokoller ble i 2017 gitt til NTNU Universitetsbiblioteket av Trondhjems Historiske Forening (THF) .

Les mer i Norsk biografisk leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg