Erik Olsen var en norsk fotograf som var en av de mest sentrale fotografene i Trondheim i siste del av 1800-tallet.

Han fotograferte bygninger, gateløp og områder i Trondheim, og disse bildene er nå av uvurderlig betydning når det gjelder å dokumentere lokalhistorie og byggeskikk i byen. Han virket også som landskapsfotograf.

Han arbeidet til å begynne med som kontorist og regnskapsfører ved forskjellige firmaer i Trondheim og Levanger, men ved siden av kontoryrket dyrket han sin hobby, fotograferingen. Han gikk i lære hos den danske fotografen Charles Foss i Trondheim, og i 1869 overtok han sin læremesters atelier i Søgaden (nå Kjøpmannsgata). Han ble raskt en av Trondheims mest kjente fotografer.

Fra 1870 og gjennom hele sitt yrkesliv var han fast fotograf for domkirken i Trondheim. Restaureringen av kirken hadde begynt året før under Heinrich Ernst Schirmers ledelse, og her ble fotografier tatt i bruk for å dokumentere prosessen. Olsens dokumentasjonsbilder av domkirken er i dag å finne ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR).

Ved siden av denne virksomheten fortsatte han driften av fotoatelieret og forretningen. I 1910 sluttet han med portrettfotografering, men fortsatte med landskaps- og interiørfotografering og salg av fotoartikler. Forretningen drev han fram til 1917. Han ble også mye benyttet når det gjaldt dokumentasjon av offentlige institusjoner i Trondheim, blant annet Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab og Stiftsarkivet. Han var formann i Nordenfjeldske Fotografers Forening og ble æresmedlem der 1913.

Olsens glassnegativer, papirpositiver og protokoller ble i 2017 gitt til NTNU Universitetsbiblioteket av Trondhjems Historiske Forening (THF) .

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.