HMS Queen Elizabeth
/Commander, U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet.

HMS Queen Elizabeth er et britisk hangarskip. Det er sammen med søsterskipet HMS Prince of Wales de største og dyreste krigsskipene bygget i Storbritannia noensinne.

Historie

HMS Queen Elizabeth under sjøprøver
/© Crown Copyright 2014.
Hangarskip Queen Elizabeth
Queen Elizabeth fotografert 4. juli 2014 under dåpsseremonien.
Hangarskip Queen Elizabeth
Lisens: CC BY SA 2.0

Konstruksjonen av HMS Queen Elizabeth ble utsatt for store forsinkelser i forbindelse med de store budsjettkuttene de britiske militære styrker ble utsatt for i 2010, og den nå reverserte kanselleringen av innkjøp av F-35B STOVL-fly. Byggingen av HMS Queen Elizabeth ble påbegynt 21. september 2011, og det ble døpt 4. juli 2014 av dronning Elizabeth 2. Skipet ble offisielt tatt i bruk av den britiske marinen i 2017. HMS Queen Elizabeth ble flaggskip for den britiske marinen i januar 2021, og var erklært kampklar i oktober samme år.

Queen Elizabeth-klassen består av to skip, HMS Queen Elizabeth og HMS Prince of Wales. Begge skipene stod i fare for å bli avbestilt, men det britiske forsvarsdepartementet vurderte at det ikke ville lønne seg å avbryte programmet.

Navnet Queen Elizabeth har tidligere vært brukt på slagskipet HMS Queen Elizabeth, som ble brukt under første og andre verdenskrig.

Spesifikasjoner

HMS Queen Elizabeth har kapasitet til opptil 36 F-35B kampfly og fire helikoptre.

  • Deplasement: 65 000 tonn
  • Lengde: 284 meter
  • Toppfart: 25 knop
  • Rekkevidde: 10 000 nautiske mil ved 15 knop

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg