H. M. Refsum

Faktaboks

H. M. Refsum

Hans Mathæus Refsum

Født
13. mars 1859, Sørum
Død
5. juni 1936, Oslo
Erik Werenskiold (1835–1938) malte dette portrettet av H.M. Refsum i 1931. Bildet er skannet fra Bokbinderkunst til fest og til hverdag (1937) av Thor B. Kielland.
Portrettmaleri av H.M. Refsum
Av .

H. M. Refsum var en norsk bokbindermester, skribent og pioner innen norsk bokbinderkunst. Han drev fra 1887 et ledende bokbinderi i Oslo og er kjent for sin innsats for å heve standarden innen bokbinderfaget, både håndverksmessig og sosialt.

Bokbinderi i Oslo

Thor B. Kielland. Bokbind. Utført av H.M. Refsum. 1929/30.

Han gikk i lære 4 1/2 år hos Thomas Christensen i Oslo og ble bokbindersvenn i 1879. Deretter dro han til USA og arbeidet fra 1880–86 blant annet hos Donohue & Henneberry i Chicago og Russell i New York. Da han kom tilbake til Oslo tok han borgerbrev som bokbinder i 1887 og startet sitt eget verksted.

Refsum ville lage produkter med høy kvalitet og som samtidig var konkurransedyktige på pris. I sitt verksted utviklet han nye rasjonelle arbeidsmetoder og tok patent på flere oppfinnelser. Han hadde med seg impulser fra USA, og foretok flere studiereiser i Europa for å følge med på utviklingen innen faget. Han videreutviklet blant annet gamle marmoreringsteknikker og fikk kjente kunstnere til å dekorere bokbindene.

For å markedsføre bedriften sin, arrangerte han blant annet en stor utstilling med prøver på arbeidene sine som han inviterte potensielle kunder til. Og det virket. Verkstedet hans ble snart ledende på markedet, med store kunder som Universitetsbiblioteket, Cappelens forlag, Nobelinstituttet, Stortinget, Kunstindustrimuseet, Det norske Bibelselskap og Gyldendal forlag. I 1922 hadde han nærmere hundre ansatte.

Aktiv innen fagmiljøet

Refsum var svært aktiv for å få igang et levende fagmiljø for bokbinderkunsten. Han var en av stifterne til Bokbindermestrenes Forening i 1908 og var formann der til 1919. Han skrev artikler og startet Bogbindernes Blad, der han også var redaktør fra 1908 til 1912. Videre var han med på å danne Bokbindermestrenes Landsforbund i 1910, hvor han også i flere år var formann (1910–19). Han var med på å stifte Norsk Arbeidsgiverforening 1900 og var medlem både i sentralstyret og representantskapet.

Refsum var høyt ansett og godt likt både i og utenfor sin bedrift og sitt fag. Han fikk Kongens fortjenstmedalje i gull 1919. I 1921 holdt Kunstindustrimuseet i Oslo en utstilling av Refsums arbeider, og dette var den første utstilling av en enkelt håndverker som museet arrangerte.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg