Pidestall/sokkel
Joseph Chr. Lillie, Pidestall (sokkel), København 1798, høyde 112 cm. Marmorering nederst på sokkelen (og andre teknikker i dekorasjonsmaling).
Av /Nasjonalmuseet, Oslo, Fri ikke-kommersiell bruk.
Lisens: CC BY NC 4.0

Marmorering på tre eller lerret (tapet) består av dekorative lag med farger som etterligner årer og tegninger i slipt marmor eller andre bergarter og som pryder en bruksgjenstand eller en bygnings interiør og eksteriør.

Faktaboks

Uttale
marmorˈering

Kjennetegn og teknikk

Dekorativ maling som etterligner alle sorter marmor, blir betegnet som marmorering, men betegnelsen marmorering blir i praksis også benyttet om dekorasjonsmaling hvor hensikten er å etterligne andre typer stein, for eksempel teglstein ellers sandstein. Etterligningen av en bestemt sort stein kan være så eksakt som mulig, men kan også være basert på fri tolkning.

Marmorering kan metodisk utføres på to måter. Den vanligste er at flaten (bunnfargen) som skal marmoreres, blir strøket tynt over med et fargelag (innstrykningsfarge). Deretter blir selve marmoreringen gjennomført vått-i-vått, det vil si uten pause for tørking. Den andre metoden blir utført som lasering, der hvert lag tørker før det neste legges på. Uansett metode blir arbeidet avsluttet med et lag beskyttende halvblank olje eller ferniss.

Historikk

De byggematerialer man har benyttet i private hus og institusjonelle bygninger i Norge, skiller seg fra andre europeiske land. Mens man i Skandinavia for øvrig og særlig i land sydover i Europa benyttet mur og stein, var tre det viktigste materialet i Norge frem til 1860-årene. Men de sosiale og finansielle elitene i Norge på 1700-tallet og frem til midten av 1800-tallet ønsket at offentlige bygninger (kirker) og større private boliger (storgårder, herregårder) i tre skulle ligne på mur- og steinarkitektur. Grunnmurer kunne bli pusset med kalkpuss og deretter malt illusjonistisk som om de bestod av teglstein eller blokker av marmor. Marmoreringen omfattet dessuten andre eksteriøre bygningsdeler i tre, eksempelvis dører, vindus- og dørgerikter, søyler, pilastre, hjørnekvadere og portaler.

Med hensyn til bygningers interiør finnes det mange eksempler på marmorering. Vegger kunne bli trukket med linlerret og malt som om de bestod av plater av marmor. I interiørene i private og offentlig bygninger ble brystninger, fotlister, gesimser, bjelker og dører marmorert.

Inventar

Gjenstander som pidestaller ble ofte malt dekorativt med marmorering.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Brænne, Jon (1998). Dekorasjonsmaling. Sjablon- og strekdekor, strukturmaling, lasering, marmorering, ådring. Oslo: Cappelen Damm Faktum

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg