.

Hørsholm kommune på Sjælland i Danmark inngår i Region Hovedstaden og i forbindelse med kommunalreformen i 2007 ble Hørsholm ikke slått sammen med andre kommuner, men forble selvstendig. Kommunen hadde 24 761 innbyggere i 2022, har et areal på 31 kvadratkilometer og er vennskapsby med Lillehammer.

Hørsholm by

Karen Blixen-museet.
.

Hørsholm er kommunesenter, mens byområdet ligger i tre forskjellige kommuner: Hørsholm, Fredensborg og Rudersdal.

Byen oppsto omkring Hørsholm slott 1734–1744. Området er et av Danmarks mest velstående, og er preget av villa- og småhusområder. Ved Øresundskysten ligger Rungstedlund, forfatteren Karen Blixens hjem, nå innrettet som museum. Hørsholm kirke ble oppført 1820–1824.

Hørsholm Slot

Hørsholm kirke og slottshave.
.

Hørsholm slott het opprinnelig Hirschholm Slott. Godset kom i kongehusets eie på 1300-tallet, og opplevde sin storhetstid under Christian 6., som skjenket eiendommen til dronning Sofie Magdalene. Dronningen lot i årene 1733 til 1744 de eksisterende bygningene ombygge til et firefløyet praktslott i rokokkostil av arkitekten Lauritz de Thurah. Det var fra dette slottet den dansk-norske dronningen Caroline Mathilde og hennes elsker, livlegen Johann Friedrich Struensee, styrte landet sommeren 1771.

De etterfølgende regentene hadde mindre interesse for anlegget, som forfalt. Under krigen mot England i 1807–1814 valgte Frederik 6. å la slottet rives for å gjenbruke og selge byggematerialene; slottskirken ble revet og solgt noen år senere i 1818. På den tidligere slottsholmen ble Hørsholm kirke oppført i 1823 (arkitekt C. F. Hansen). En av de gjenstående driftsbygningene fra 1700-tallet er innredet til skogbruks- og jaktmuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg