Faktaboks

Etymologi

Navnet Fredensborg ble gitt i 1722 til minne om freden etter den store nordiske krig.

Hovedstad
Kokkedal
Innbyggertall
42 009
Landareal
112 km²
Kommunevåpen
Kommunevåpen
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Fredensborg kommune er en kommune ved Esrum SøNordsjælland i Danmark. Den hadde 42 009 innbyggere i 2024 og et areal på 112 kvadratkilometer. Kokkedal er kommunens administrasjonssenter. Kommunen tilhører Region Hovedstaden. Den oppsto ved sammenslåing av kommunene Fredensborg-Humlebæk og Karlebo ved kommunereformen i 2007.

Fredensborg kommune har flere naturområder, gode kommunikasjonsforbindelser, mange lystbåthavner og friarealer. Severdigheter som Fredensborg Slot, museet Louisiana og Nivaagaards Malerisamling trekker mange turister. Størsteparten av den yrkesaktive befolkningen pendler til København.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Kokkedal (15354)
  • Humlebæk (9855)
  • Fredensborg (8960)
  • Nivå (8325)

Fredensborg

Fredensborg by vokste opp omkring det kongelige Fredensborg Slot, bygget i perioden 1720–1726 under Frederik 4. Navnet henviser til avslutningen av Store Nordiske krig (1700–1720). Midt i byen ligger Bakkedraget, en arkitektonisk verdifull bebyggelse som ble reist på 1960-tallet, med Jørn Utzon som arkitekt. Nå er byen vokst sammen med den gamle kirkelandsbyen Asminderød og er en attraktiv fjernforstad til København med mange parsellhus i naturskjønne omgivelser. Fredensborg er vennskapsby med Nittedal.

Humlebæk

Humlebæk inngår i Hovedstadsområdet omkring København med stasjon på Kystbanen. Byen var opprinnelig et fiskeleie fra 1500-tallet. 25. juli 1700 ble en svensk avdeling på 4300 mann satt i land her under personlig ledelse av Karl 12. etter at Danmark, Russland og Sachsen-Polen hadde erklært Sverige krig. Dette ble begynnelsen på Store nordiske krig. Danmark måtte slutte fred etter bare én ukes kamper. Ved Humlebæk ligger kunstmuseet Louisiana, som åpnet i 1958.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg