Rudersdal kommune ligger nordøst på Sjælland i Danmark og tilhører Region Hovedstaden. Den har 56 133 innbyggere i 2017 og et areal på 73,2 km2. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Birkerød og Søllerød. Kommunen har navn etter Rudersdal Kro som igjen har sitt navn etter den nedlagte landsbyen Rude. Kommunens administrasjonssenter ligger i Holte.

Navnet Rudersdal har ikke med dal å gjøre, men kommer opprinnelig fra Rude (rydning) Stald som tiden har blitt forvansket. Rude Stald ble bygget ved Kongevejen mellom København og Frederiksborg Slot i Hillerød i 1661. I 1735 ble det gitt skjenkebevilling ved Rude Stald, og siden den gang har stallbygningen blitt en av Nordsjællands mest kjente kroer; Rudersdal Kro.

De mange hulveiene vitner om at området har hatt stor gjennomfart mellom København og Nordsjælland, og allerede i 1584 ble den moderne Kongevej anlagt fra København til Fredensborg. I dag går Helsingørmotorvejen gjennom kommunen. En av de største arbeidsplassene er Forsvarskommandoen i Vedbæk.

Kommunens nettsted: rudersdal.dk

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.