Rudersdal kommune

Artikkelstart

Rudersdal kommune ligger nordøst på Sjælland i Danmark og tilhører Region Hovedstaden. Den har 56 133 innbyggere i 2017 og et areal på 73,2 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Birkerød og Søllerød. Kommunen har navn etter Rudersdal Kro som igjen har sitt navn etter den nedlagte landsbyen Rude. Kommunens administrasjonssenter ligger i Holte.

Navnet Rudersdal har ikke med dal å gjøre, men kommer opprinnelig fra Rude (rydning) Stald som tiden har blitt forvansket. Rude Stald ble bygget ved Kongevejen mellom København og Frederiksborg Slot i Hillerød i 1661. I 1735 ble det gitt skjenkebevilling ved Rude Stald, og siden den gang har stallbygningen blitt en av Nordsjællands mest kjente kroer; Rudersdal Kro.

De mange hulveiene vitner om at området har hatt stor gjennomfart mellom København og Nordsjælland, og allerede i 1584 ble den moderne Kongevej anlagt fra København til Fredensborg. I dag går Helsingørmotorvejen gjennom kommunen. En av de største arbeidsplassene er Forsvarskommandoen i Vedbæk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg