Hønefoss flyplass, Eggemoen er en regional flyplass for byen Hønefoss, Buskerud fylke. Lufthavnen ligger ca. 7 km nordøst for byens sentrum, på en høyde mellom Hønefoss og Jevnaker.

Flyplassen ble opprinnelig bygget av de tyske okkupasjonstyrkene under andre verdenskrig og ble tatt i bruk i 1944. Planene var at flyplassen skulle være forflytningsflyplass for tyske jager-, rekognosering og transportfly. Dette var det største flyplassprosjektet tyskerne hadde under andre verdenskrig i Norge.

Etter krigen hadde den norske militære flyskolen base på Eggemoen, drevet av instruktører fra Norfly og Widerøe. Også andre selskap hadde virksomhet på flyplassen.

I 1950 bygget Forsvaret Eggemoen militærleir, og i 1954 ble Eggemoen gjort til standplass for Ingeniørkompaniet/Brigaden i Sør-Norge. Ingeniørvåpenets skole- og øvingsavdeling tok over leiren i 1963. Ingeniørregimentet var stasjonert på Eggemoen frem til det ble vedtatt nedlagt i 2001.

I dag er flyplassen eiet av Tronrud Engineering AS. Den er betydelig opprustet de senere år, og utvikles nå som en næringspark med utgangspunkt i flyplassanlegget. Eggemoen har ikke ordinær rutetrafikk. Tronrud Engineering produserer blant annet spesialmaskiner samt driver flyvedlikehold og eiendomsdrift. I 2013 ble virksomheten tildelt skandinavisk agentur for den sveitsiske flyfabrikken Pilatus Aircraft Ltd., Stans, Sveits.

I forbindelse med utbyggingen av Oslo lufthavn, Gardermoen som hovedlufthavn, ble det vurdert om Eggemoen skulle utbygges som flyplass for lett luftfart, men prosjektet ble ikke gjennomført da. Dette ble imidlertid igjen til aktualisert i 2018, da en planlagt nedleggelse av flyplassen på Kjeller i 2023 også vil påvirke denne typen flytrafikk.

6. juli 2018 var Eggemoen teststed for den første gjennomførte flyging med et norsk el-fly. Selskapet Equator Aircraft Norway testet sitt P2 Excursion Electric Amphibious amfibiefly ved å fly det i ni meters høyde over rullebanen.

  • ICAO: ENEG
  • Rullebanelengde (TODA): 2100 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.