Eggemoen leir

Tidligere mannskapsmesse og velferdbygg i leiren hadde høyt pyramidetak over spisesalen, hvilket ga bygget et markant uttrykk. Bygningen ble totalskadet ved brann i 2006. Foto
/Forsvarsbygg.

Artikkelstart

Eggemoen leir, tidligere militærleir i Ringerike kommune, Buskerud, mellom Hønefoss og Jevnaker. Under den annen verdenskrig etablerte okkupasjonsmakten en flyplass for småfly her, på grunn av nærheten til Hvalsmoen få kilometer i sørvest.

Det norske Forsvaret overtok anlegget etter krigen og bygget det ut på 1950-tallet med bygninger i enkle volumer på en og to etasjer i pusset mur og panelt bindingsverk. Eggemoen ble i 1954 standplass for Ingeniørkompaniet/Brigaden i Sør-Norge. I 1963 overtok Ingeniørvåpenets skole- og øvingsavdeling (IVSØ) leiren. På 1990-tallet var Ingeniørregimentet brukere. En del av flyplassområdet overtatt av Ringerike kommune. Tidlig på 2000-tallet forlot Ingeniørregimentet Eggemoen og flystripa solgt til private.

Deler av Eggemoen leir er fredet. Begrunnelsen for vernet er at leiren både utgjør et av de best bevarte militære leirmiljøene fra denne perioden i Sør-Norge samt at den er et representativt eksempel på en militærleir fra 1950-tallet.

I dag er det næringspark i leiren og flyplassen er i bruk som Hønefoss flyplass, Eggemoen. Cyberforsvaret er fremdeles representert i anlegget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg