Joshua King

Faktaboks

Joshua King

Joshua Christian Kojo King

Født
15. januar 1992
Joshua King har vært en av Norges mest toneangivende spillere de siste årene. Bildet er tatt etter en trening med landslaget før kampene mot Romania og Færøyene i 2019.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Joshua King er en norsk landslagsspiller i fotball, i posisjonen spiss, som spiller for Premier League-klubben Watford i England. Han ble kåret til årets beste norske spiller i 2017.

Fakta

Spillestil

Joshua King er en spiss med sterk fysikk, stor arbeidskapasitet og høy toppfart. Disse egenskapene gjør ham til en fleksibel angriper som kan fungere både mellom leddene, som møtende spiss og som bakromsspiller. Med sin store hurtighet kan han også spille på kanten. På grunn av gode skyteferdigheter har han ofte tatt straffespark for både klubb- og landslag.

Karriere i klubbfotball

Joshua King vokste opp på Romsås i Oslo og spilte først for Romsås IL. I 2006 gikk han til Vålerenga, samtidig som han trente regelmessig med ungdomslaget til Manchester United. 16 år gammel, i 2008, skrev han under for Manchester United etter at han også var blitt tilbudt prøvespill i Chelsea, Sunderland og Ipswich Town.

Han gikk gradene i United og fikk sin førstelagsdebut mot Wolverhampton i ligacupen 23. september 2009. Dette ble den ene av to offisielle kamper for United; den andre kom i en gruppespillkamp mot Galatasaray i Mesterligaen i 2012.

Etter en god sesongoppvarming med Manchester United i 2010 ble han hentet på lån av Darren Ferguson, Alex Fergusons sønn, til Preston North End i den nest øverste divisjonen i England. Der spilte han åtte kamper og skåret ett mål før han ble skadet og hentet tilbake til United i januar 2011. I Manchester spilte King regelmessig for reservelaget og var på innbytterbenken for førstelaget ved flere anledninger, blant annet i åttedelsfinalen mot Marseille i Mesterligaen.

I august 2011 ble King lånt ut til Bundesliga-klubben Borussia Mönchengladbach for ett år. Han fikk kun to kamper for klubben, før han slo opp en lyskeskade som gjorde at han returnerte til England. Der fikk han en ny låneavtale i januar 2012, denne gang med Hull City. Han spilte 18 kamper for Hull og skåret ett mål før han returnerte til United i mai samme år.

I starten av sesongen 2012–2013 var King fast inventar på reservelaget til United, men kom ikke lenger enn til innbytterbenken for førstelaget. Dermed fikk han et nytt lånetilbud, denne gang fra Blackburn Rovers, med opsjon på kjøp. Etter en god første halvdel av sesongen med to mål på åtte kamper, ble overgangen gjort permanent i januar 2013. King ble i Blackburn hele sesongen 2013–2014 og endte opp med fire mål på 35 kamper, der tre av dem kom i en kamp mot Stoke i FA-cupen.

I mai 2015 signerte King for Bournemouth, som samtidig rykket opp til Premier League for aller første gang. King ble toppskårer for klubben i debutsesongen med sju mål, derav seks i ligaen. Ett av målene var seiersmålet i en hjemmekamp mot Kings gamle arbeidsgiver Manchester United.

Sesongen 2016–2017 ble en stor suksess for King, som endte opp med å skåre 16 mål i serien. Han ble den sjette norske fotballspilleren som har skåret tre ganger, hat-trick, i samme kamp på engelsk toppnivå – mot West Ham.

I august 2017 skrev King under på en ny fireårskontrakt med Bournemouth etter å ha blitt en viktig brikke i Eddie Howes mannskap. Selv om denne sesongen ikke ble like målrik som den forrige, endte King opp med ni mål på 34 kamper i 2017–2018.

Før inngangen til sesongen 2018–2019 hadde Bournemouth etablert seg i den øverste divisjonen i England med ballbesittende og attraktiv angrepsfotball. King ble igjen en viktig del av laget og bidro blant annet med elleve mål i ligaen.

Landslagskarriere

King ble tidlig sett på som et stort talent, og før han gikk til Manchester United som 16-åring, spilte han allerede for aldersbestemte landslag. Han debuterte på A-landslaget mot Island i september 2012. Hans første landslagsmål kom mot Kypros i oktober samme år. Siden den gang har King vært en gjenganger på A-landslaget. Så langt kan han skilte med en god landslagsstatistikk, der han per juli 2021 står bokført med 17 mål på 54 kamper.

Meritter

Joshua King ble tildelt Gullballen som årets beste norske spiller i 2017.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg