Faktaboks

Roald «Kniksen» Jensen
Født
11. januar 1943, Bergen
Død
6. oktober 1987, Bergen
Virke
Fotballspiller
Familie

Foreldre: Arkitekt Karl Ingolf Jensen (1908–1975) og Kirsten Alice Rokne (1916–2003).

Gift i 1967 med hjelpepleier Eva Sofie Jetmundsen (1946–), datter av rørlegger Svein Jetmundsen (1917–1991) og Liv Sigrid Jetmundsen (1921–2006).

Roald «Kniksen» Jensen
Roald «Kniksen» Jensen smiler etter å ha vunnet med SK Brann 3-1 mot Vålerenga da Brann ble seriemestere i 1963.
Av /NTB scanpix.
Roald «Kniksen» Jensen
Roald «Kniksen» Jensen (for Brann) i duell mot en Lyn-spiller på Ullevål stadion i 1963.
Av /Norsk Folkemuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Roald Jensen, kjent under kallenavnet «Kniksen», var en norsk fotballspiller, som regnes blant Norges beste spillere gjennom tidene. Han er spesielt kjent for sine driblekunster, pasninger og sin målteft. Han vant to serie- og ett cupmesterskap med Brann.

Fakta

Jensen debuterte for Norges fotballandslag som 17-åring og er dermed en av de yngste landslagsspillerne for Norge gjennom tidene. Han ble seriemester i 1961/1962 og 1963 samt cupmester i 1972 for Brann. Fra 1965 til 1971 var han proffspiller i klubben Hearts i Skottland. Han døde av hjertesvikt under trening med Branns old boys-lag i 1987.

Kniksenprisen ble fra 1990 til 2012 årlig utdelt av Serieforeningen til årets norske fotballpersonlighet. Et område foran Brann stadion ble i 2008 oppkalt etter ham og fikk navnet «Kniksens plass».

Tidlige år

Roald Jensen
Kniksen fotografert i 1972.
Roald Jensen
NTB.

Allerede fra seksårsalderen var ballen Roald Jensens beste lekekamerat. Sammen med nabogutter på Eidsvågneset dannet han som tiåring fotballklubben Dynamo. I en kamp som ble vunnet 22–0 scoret Roald Jensen 15 av målene. 13 år gammel ble han medlem av Brann, der han snart utmerket seg på småguttelaget og kom på juniorkretslaget. Etter realskoleeksamen gikk han to år på Bergen tekniske skole før utdannelsen ble oppgitt til fordel for sporten.

Karriere

Roald Jensen debuterte i 1960 som 17-åring både på Branns A-lag og på landslaget i en kamp mot Østerrike. Norge tapte, men Kniksen høstet rosende omtale. Senere samme år ble det seier over Finland og Sverige. Mot finnene noterte han seg for sitt første landslagsmål, og et sterkt bidrag til 3–1-seieren over svenskene markerte det internasjonale gjennombruddet for bergenseren.

Bare 20 år gammel kunne Roald Jensen motta Gullklokka for 25 spilte landskamper, den yngste som har oppnådd denne hedersbevisningen. Han var med på å vinne to seriemesterskap for Brann, spilte på Nordens lag mot «resten av Europa» og kjempet i toppen av skotsk liga for Edinburgh-klubben Heart of Midlothian. Kniksen tilbrakte seks suksessrike år i Skottland (1966–1971) før han vendte tilbake til Bergen og Brann. Han spilte sin siste kamp i 1974. Etter at fotballkarrieren var over, arbeidet han innenfor bank og forsikring.

Fenomenet «Kniksen»

Roald Jensen var en virtuos ballartist. Med sine utsøkte finter, sin lynraske akselerasjon, sine dribleserier og susende skudd gjorde han leken med ballen til både kunst og underholdning på høyt nivå. Folk strømmet til fotballarenaene, ikke alle lenger primært av interesse for selve kampen, men vel så mye for å oppleve fenomenet Kniksen. Noe av nøkkelen til suksessen, i tillegg til et sjeldent medfødt balltalent, lå utvilsomt i de lange selvpålagte treningsøktene hjemme i hagen på Eidsvågneset. Her var det de mange unike ferdighetene, triksene og finessene møysommelig ble innøvd. I time etter time kunne han stå alene og «knikse» med ballen.

Som kunstnere flest hadde Kniksen temperament. Noen ganger kunne det løpe av med ham, især når motstanderne innså at den eneste måten å stoppe den umulige bergenseren på, var å sparke ham ned. Det kostet ham fem røde kort og et halvt års utestengelse. «Det var nok lettere å dempe ballen enn trykket på topplokket når det holdt på å koke over,» vedgikk han i sin selvbiografi. Selv om han i løpet av karrieren scoret mange mål og briljerte med sine dribleferdigheter, var han en utpreget lagspiller. Presise Kniksen-pasninger til medspillere var ofte en vinnerresept.

Roald Jensen fosser fremover på banen i en landskamp mot Sverige i 1962.
Roald Jensen (med nummer 7 på ryggen) fosser fremover på banen i en landskamp mot Sverige i 1962.
Roald Jensen mot Sverige
Av /NTB.

Kniksenprisen og statue

Roald Jensen skulle også ende sine dager på fotballbanen. Under en treningskamp med «gamlekarene» i 1987 ble han rammet av hjertestans og døde. Serieforeningen hedret minnet om den eminente ballkunstneren med å dele ut Kniksenprisen, som mellom 1990 og 2012 gikk til årets fotballpersonlighet. Fra 2014 heter denne Gullballen, mens Kniksenprisen er blitt en hederspris (Kniksens hederspris). Bergen Travselskap arrangerer hvert år Kniksens æresløp.

En statue av Kniksen, utført av Per Ung, ble avduket utenfor Brann stadion 28. mai 1995.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skreien, Norvall: Norsk biografisk leksikon 2.
  • Jensen, Roald (1965): Med fotball i blodet (selvbiografi), Sunnmørsposten, Ålesund.
  • Jensen, Roald (1972): Kniksen: fotball for alle penga? Roald Jensen forteller, Torbjørn Børte skriver. Aschehoug.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg