Modelljernbane

Modelljernbane er en utbredt hobby blant togentusiaster i alle aldre. Lokomotiver og togsett er kopiert etter forbilder fra jernbanedrift i fortid og nåtid, og togene blir satt inn i miljøer med stasjoner, broer og tunneler. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Modelljernbane er en naturtro gjengivelse av en jernbane eller et jernbaneanlegg i liten målestokk, hvor modeller av tog kan kjøres ved hjelp av elektromotorer og strømførende skinner.

Faktaboks

Uttale
modˈelljernbane

Modelljernbaner kan være alt fra enkle togsett og skinner, beregnet som leketøy til barn, til større anlegg med nøyaktige kopier av lokomotiver, togstasjoner og naturtro landskap.

Historie

De første modelljernbanene ble konstruert helt på slutten av 1800-tallet, først og fremst som leketøy til barn. Både ekte dampmaskiner, urverk og elektrisitet ble brukt som fremdriftsmiddel.

I 1891 kom det tyske firmaet Märklin med et sporviddeprogram de benevnte 0, 1, 2 og 3. Etter hvert kom det flere standardiserte skalaer, de to vanligste i Norge er H0 (målestokk 1:87, sporvidde 16,5 mm) og N (målestokk 1:160, sporvidde 9 mm).

Siden 1950-årene er modelljernbaner mer og mer blitt en seriøs hobby for entusiaster i alle aldre. Tog, penser og signaler styres fra en kontrollpult, og i mange tilfeller gjør arbeidet med tog og miljø rundt jernbanen dette til en avansert hobby. Dagens teknologi gjør at de som ønsker det kan kjøre togene via mobil, nettbrett eller PC.

Foreninger

Modelljernbaneforeningen i Norge, som ble stiftet i 1982, utgir MJ-bladet og er tilsluttet den europeiske modelljernbane-union, som blant annet setter opp normer for de ulike komponentene. For øvrig finnes det modelljernbaneforeninger i en rekke land over hele verden.

Verdens modelljernbanedag

2. desember er verdens modelljernbanedag, og da foregår det arrangementer over store deler av verden gjennom klubber og museer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg