modelljernbane

Modelljernbane er en utbredt hobby blant togentusiaster i alle aldre. Lokomotiver og togsett er kopiert etter forbilder fra jernbanedrift i fortid og nåtid, og togene blir satt inn i miljøer med stasjoner, broer og tunneler. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Modelljernbane av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Modelljernbane, jernbaneanlegg i liten målestokk, hvor skalamodeller av tog kan kjøres ved hjelp av elektromotorer og strømførende skinner. De første modelljernbaner ble konstruert helt på slutten av 1800-tallet, først og fremst som leketøy for barn. Siden 1950-årene er det mer og mer blitt en seriøs hobby for entusiaster i alle aldre. Tog, penser, signaler m.m. styres fra en kontrollpult. Modelljernbaner produseres i flere standardiserte skalaer, de to vanligste i Norge er H0 (målestokk 1:87, sporvidde 16,5 mm) og N (målestokk 1:160, sporvidde 9 mm). 0 er en mer sjelden målestokk (1:45, sporvidde 32 mm) pga. plassbehovet; Z er den minste målestokken (1:220).

Faktaboks

Uttale
modˈelljernbane

Modelljernbaneforeningen i Norge, som ble stiftet i 1982, utgir MJ-bladet (4 nr. i året) og er tilsluttet den europeiske modelljernbane-union, som bl.a. setter opp normer for de ulike komponentene. For øvrig finnes det modelljernbaneforeninger i en rekke land over hele verden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg