Glastonbury

St. Michael's Tower er et tårn på åsen Glastonbury Tor, like utenfor Glastonbury i Somerset. Toppen er 158 meter over havet og stedet forvaltes av The National Trust.
Glastonbury Tor
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Glastonbury er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Somerset, knapt 40 kilometer sør for Bristol. Den ligger ved foten av bakken Glastonbury Tor, 158 meter over havet. Byen hadde 8932 innbyggre ved folketellingen i 2011.

Faktaboks

Uttale
glˈa:stənbəri

Glastonbury er sentrum for turisme og pilegrimsvandring, mens melkeproduksjon, bearbeiding av saueskinn og produksjon av sauskinnsvarer er andre viktige næringsveier.

Glastonburyfestivalen finner sted hvert år like utenfor Glastonbury, i den vesle landsbyen Pilton. Hit kommer rundt 200 000 mennesker hvert år. Festivalen er vertskap for dans, kabaret, komedie, samtidsmusikk og teater, selv om det er ledende pop- og rockeartister som trekker størst oppmerksomhet. Bruce Springsteen, Coldplay, David Bowie, Elvis Costello, Metallica, Oasis, Paul McCartney, Radiohead, Rod Stewart, Van Morrison og Suzanne Vega er noen av dem som har opptrådt på festivalen.

Glastonbury har ruiner av et gammelt benediktinerkloster, en av de eldste kirkelige stiftelser i England, en gang et viktig valfartssted. Ifølge legenden ble den første kristne kirke i Storbritannia bygd i Glastonbury av Josef fra Arimatea, som brakte den hellige gral dit. Hans pilegrimsstav slo rot og blomstret som en hagtornbusk hvert år til 1600-tallet. Etter tradisjonen er kong Arthur gravlagt i Glastonbury.

I nærheten av byen er funnet en keltisk boplass fra tiden omkring Kristi fødsel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg