Somerset (fylke i England)

Vicar's Close i Wells, med katedralen i bakgrunnen.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Somerset er et fylke og et grevskap i Storbritannia, England, på sørsiden av Bristolkanalen. Fylket hadde 529 972 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 3452 kvadratkilometer, mens grevskapet hadde 908 554 innbyggere og et areal på 4170 kvadratkilometer. Fylket og grevskapet dekker litt forskjellige geografiske områder. Taunton er adminstrasjonssenter.

Faktaboks

Uttale
sˈʌməsit

Bath er den mest kjente byen i Somerset og anses for å være en av Englands vakreste byer med en særpreget arkitektur. Byen vokste opp rundt år 60 evt. omkring den eneste naturlige varme kilden i Storbritannia. Ved kilden anla romerne et bade- og byanlegg, og ruiner og levninger av den romerske bebyggelse finnes ennå. Byen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1987.

Somerset består av fruktbart lavland med åser i vest, sørvest og nordøst. Næringslivet består hovedsakelig av landbruk med stor fruktdyrking, siderproduksjon og hysdyrbruk med blant annet fremstilling av cheddarost. Fylket har få industrisentre, men har en voksende reiselivssektor og flere høyteknologiske bedrifter og småskala industrier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg