Suzanne Vega

Faktaboks

Suzanne Vega
eg. Suzanne Nadine Vega
Uttale
vˈega
Født
11. juli 1959, Santa Monica, California

Suzanne Vega, amerikansk sanger, gitarist og komponist, oppvokst i New York City. Suzanne Vega har siden 1980-tallet inspirert en rekke kvinnelige sangere og låtskrivere. Hun synger lavmælt og sensuelt, er ikke redd for å eksperimentere og skriver gode tekster og elegante, varme og intime melodier i grenselandet mellom viser og rock.

Debutalbumet Suzanne Vega (1985) var en stor suksess i spesielt Storbritannia, hvor Marlene On The Wall ble en hit. Solitude Standing (1987) slo an i store deler av verden, blant annet USA og Norge, og ga henne store hits med Luka og Tom's Diner (i en 1990-remiks ved D.N.A.). Etter Days Of Open Hand (1990) begynte Vega å lage mer utradisjonell popmusikk i samarbeid med sin daværende produsent og ektemann Mitchell Froom, som sto bak det spennende soundet på albumene 99.9ºF (1992) og Nine Objects of Desire (1996).

Tekstene på Songs In Red And Gray (2001) var preget av skilsmisse. Albumet Beauty & Crime (2007) fikk en Grammypris for beste lyd. Vega ga i 2010–12 ut akustiske versjoner av gamle sanger på fire plater som hadde fellestittelen Close Up. I 2016 kom hun med et album som var basert på hennes teaterforestilling om forfatteren Carson McCullers: Lover, Beloved: Songs from an evening with Carson McCullers.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg