Gerdi Jacobs

Faktaboks

Gerdi Jacobs

Gertrude Marianne Jacobsen

Født
12. mars 1909, Riga, Latvia
Død
8. juli 2001, Hvaler
Gerdi Jacobs, Poetens færgested, 1969. Olje på plate, 35 x 49 cm.
Oljemaleri
Billedkunstneren Gerdi Jacobs med sitt grafiske bilde Sladrekjerringer. Foto: 9.5.1992.
Av /Aftenposten.

Artikkelstart

Gerdi Jacobs var en latvisk-norsk maler og grafiker. Hun bosatte seg i Norge i 1932. Jacobs er kjent for sine fabulerende framstillinger som ofte er myldrende og figurrike. Hennes arbeider er laget i en rekke forskjellige teknikker.

Utdannelse

Gerdi Jacobs har en bred kunstnerisk skolering. Hun startet på Knut Spanges tegneskole. Spange startet sitt eget tegneatelier i 1926, og drev en periode på 1930- og 1940-tallet en tegneskole i frihåndstegning og reklametegning. Jacobs var også elev i Bjarne Engebrets malerskole og Rolf Klemetsruds malerskole. Bjarne Engebrets malerskole ble regnet for å være en god forskole til Statens kunstakademi. Hos Rolf Klemetsrud, som jobbet med glassmaleri, fikk hun innblikk i denne spesielle kunstformen.

Gerdi Jacobs fikk den mer formelle og tradisjonelle skoleringen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole under Finn Faaborg, Karl Høgberg og Chrix Dahl på slutten av 1940-tallet. I perioden 1950 til 1953 gikk hun ved Statens kunstakademi under Per Krohg og Aage Storstein.

1962 var Jacobs på studieopphold i Paris. Hennes iver etter å gå i lære førte henne også til Stanley William Hayters Atelier 17, hvor det eksperimentelle forholdet til dyptrykk var fremtredende. Hun studerte også hos Johnny Friedländer, André Lhotes malerskole det samme året. Hun hadde også et 14 måneders opphold i Paris da hun studerte ved Maison Internationale des Arts i perioden 1970 til 1971 og 1972.

Mangfoldig uttrykk

Gerdi Jacobs jobber i mange formater og er blant annet inspirert av østens og antroposofiens filosofi. Hun har et særegent og fantasifullt uttrykk. Både som maler og grafiker utforsker hun medienes muligheter. Hennes malerier er utført i olje, tempera og lakk. Hun har jobbet med akvarell og gouache. Som grafiker har hun utforsket strek-etsningen, akvatint og monotypi. I collager har hun mikset sammen flere av teknikkene. I den mer skulpturelle retningen finner vi hennes marionetter.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg