Faktaboks

George Balanchine
George Balantsjivadse, Georgij Melitonovitsj Balantsjivadse
Uttale
balansjˈin
Født
22. januar 1904, St. Petersburg, Russland
Død
30. april 1983, New York City, USA
Levetid - kommentar
født 9. januar etter gammel tidsregning
George Balanchine

George Balanchine (i midten) instruerer to ballettdansere. Foto fra 1950.

Av /NTB Scanpix ※.

George Balanchine var en russisk-amerikansk koreograf og ballettleder.

Bakgrunn

Balanchine var elev ved Petrograd ballettskole, den tidligere Keiserlige ballettskole i St. Petersburg. Han kom til vest-Europa med en liten trupp dansere og ble engasjert av Sergej Djagilev i Paris i 1924.

Han var koreograf ved Pariser-operaen og ved Den Kongelige Ballett i København, og ble kunstnerisk leder for Le Ballet Russe de Monte Carlo i 1933. I 1934 ble han kalt til New York av den amerikanske mesénen Lincoln Kirstein for å grunnlegge en amerikansk ballett. I 1946 dannet Balanchine og Kirstein Ballet Society, som under Balanchines ledelse utviklet seg til New York City Ballet.

Karriere

Som koreograf var Balanchine den store eksponenten for den neoklassiske stilen: han lot dansernes kropper danne et spenningsfylt mønster som gjenspeiler musikkens variasjoner.

Balanchine skapte over 100 balletter. Blant hans fineste arbeider er de han har skapt sammen med Igor Stravinskij, hvorav de mytologiske Apollon Musagetes (1928), Orpheus (1948) og Agon (1957) er de best kjente. Balanchine ytet ellers det ypperste både til eldre og nyere komponister: Concerto Barocco (1941) etter Johann Sebastian Bach, Serenade (1935) etter Pjotr Tsjajkovskij, Symphony in C (1947) etter Georges Bizet, Prodigal Son (1929) etter Sergej Prokofjev og Four Temperaments (1946) etter Paul Hindemith.

Han er mest kjent for sine symfoniske balletter, men koreograferte også flere verk i den tradisjonelle handlingsballetten, for eksempel A Midsummer Night's Dream (1962) og Don Quixote (1965). Noen av hans balletter er representert på Den Norske Nasjonalballetts repertoar, blant annet Allegro Brilliante (1975) og Ballet Imperial (1976), i tillegg til flere av de som er nevnt over.

Balanchine var også ansvarlig for operaproduksjoner, musikaler og musikkfilmer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Buckle, Richard & John Taras: George Balanchine, ballet master, 1988, isbn 0-394-53906-0

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg