Faktaboks

New York City Ballet
Uttale
nju: jå:k sˈiti bælˈei

New York City Ballet er et av USAs ledende klassiske ballettkompanier.

Balletten ble etablert i 1948 med George Balanchine som kunstnerisk leder og Lincoln Kirstein som administrativ leder. Lincoln Kirstein hadde en visjon om å utvikle en egen amerikansk ballett for det amerikanske publikum. Til å begynne med var kompaniet tilknyttet New York City Opera, men det ble selvstendig allerede i 1949.

New York City Ballet ble snart internasjonalt kjent for sine teknisk briljante dansere, og for sitt repertoar med hovedvekt på Balanchines balletter. Kompaniet har oppført en rekke kjente verk, blant annet Balanchines Ildfuglen og flere andre balletter med musikk av Stravinskij. De har turnert over hele verden, og i 1962 gjestet de Sovjetunionen. I 1964 flyttet kompaniet til det nye New York State Theater i Lincoln Center.

Ved siden av Balanchine har Jerome Robbins hatt stor betydning som koreograf. Etter Balanchines død i 1983 delte Jerome Robbins og Peter Martins ansvaret som kunstneriske ledere frem til 1990. Fra 1990–2017 var Peter Martins kunstnerisk leder. I 2020 er Jonathan Stafford kunstnerisk leder og Wendy Whelan assisterende kunstnerisk leder for kompaniet.

Kompaniet har over 90 dansere og et repertoar på over 150 verk, hovedsakelig av Balanchine og Robbins. For å fremme ny koreografi innen klassisk ballett etablerte kompaniet i 2000 The New York Choreographic Institute. Kompaniet har også sin egen skole School of American Ballet, etablert av Balanchine and Kirstein i 1934.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg